NAJVIŠE GOSTIJU IZ SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA: Na početku nautičke sezone Beograd posetilo više od 1.000 turista

A. Z. K.

12. 04. 2024. u 16:30

NAUTIČKA sezona u Beogradu otvorena je sredinom prošlog meseca, a na samom startu sezone u Beograd je doputovalo 1.188 turista.

НАЈВИШЕ ГОСТИЈУ ИЗ СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА:  На почетку наутичке сезоне Београд посетило више од 1.000 туриста

Foto: D. Milovanović

Ukupno je tokom dve nedelje marta u prestoničku luku pristalo osam brodova. Najviše stranaca koji su rekom došli u glavni grad su iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prema podacima Sekretarijata za upravu samo tokom druge polovine marta naš grad je posetilo skoro 1.200 gostiju. U tom periodu Savsko pristanište bilo je stanica za osam brodova. Među najbrojnijim gostima su državljani SAD, a Beograd je posetio 891 gost iz ove zemlje.

Interesovanje Kineza

JEDNA inostrana kompanija ove godine uvrstila je Beograd i Srbiju kao destinaciju koja će biti u ponudi na kineskom tržištu.

Kako su na otvaranju nautičke sezone najavili u TOB, očekuje se da bi gosti i posada iz Kine mogli prvi put da posete naš grad krajem godine.

- Na drugom mestu su Nemci, njih je bilo oko 130, treći na listi su gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva kojih je bilo oko 50 - navodi se u podacima Sekretarijata za upravu. - Tokom marta bilo je tridesetak gostiju iz Australije, Kanade i drugih vanevropskih zemalja. Imali smo i goste iz Španije, Švedske, Rumunije, Novog Zelanda i Irske.

U toku prošle godine u Beograd su uplovila ukupno 532 broda sa skoro 70.000 turista. Među najbrojnijim gostima bili su gosti iz Nemačke i SAD.

Polovinom marta otvorena je nautička sezona u Beogradu, a prvi je na Savsko pristanište stigao Viking lif. Za 180 putnika i 47 članova posade pripremljen je svečani doček. U Turističkoj organizaciji Beograda tada su najavili da se u toku ove godine očekuje oko 600 brodova koji će uploviti u prestonicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave