RASPISAN TENDER ZA DEMONTAŽU PARKIRALIŠTA "KAMENIČKA" U KARAĐORĐEVOJ ULICI KOD AUTOBUSKE STANICE: Radovi na tunelu za mesec dana

Š.Marović

11. 04. 2024. u 15:47

IZGRADNjA tunela koji će u dužini od gotovo dva kilometra ići od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana počeće u maju, najavio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić. Itovremeno je objavljen tender JKP "Parking servis" za demontažu i transport parkirališta "Kamenička" u Karađorđevoj ulici.

РАСПИСАН ТЕНДЕР ЗА ДЕМОНТАЖУ ПАРКИРАЛИШТА КАМЕНИЧКА У КАРАЂОРЂЕВОЈ УЛИЦИ КОД АУТОБУСКЕ СТАНИЦЕ: Радови на тунелу за месец дана

JKP Parking servis

Tenderom je predviđena demnotaža i transport demontiranih elemenata u Međunarodni terminal Blok 43. Ukupna površina konstrukcije za demontažu iznosi 990 kvadrata osovine, a tender je otvoren do 23. aprila. Demontaža ovog parkinga predstavlja pripremne radove uoči početka gradnje tunela čiji će ulazni portal biti upravo u zoni Kameničke ulice, a koji će izlaziti kod MUP u Bulevaru despota Stefana. Parkiralište se na ovoj lokaciji nalazilo godinama, a građani su često isticali da montažna konstrukcija ruži ceo prostor.

Broj mesta u garaži, koja je imala prizemlje i sprat za automobile je 92. Tu su se uglavnom parkirali oni koji su koristili autobusku stanicu, ali i njenim premeštanjem neće biti velike potrebe za parkiralištem na ovoj lokaciji.

- Krajem maja počećemo radove na izgradnji tunela od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana - rekao je Stojčić. - Počećemo od Despota Stefana, tunel dakle ulazi kod Ekonomskog fakulteta i izlazi kod MUP. Oko dva kilometra je dugačak i njegova je uloga da saobraćaj sa Novog Beograda, koji ide ka Paliluli, Zvezdari i mostovima preko Dunava, usmeri ispod zemlje. Odnosno, da nemamo tranzitni saobraćaj u centru, što će saobraćaj rasteretiti za petinu.

JKP Parking servis

Tekst potpisa

Podzemni put, koji će koštati oko 235 miliona evra radiće kineska kompanija "Pauer Čajna", a rok za završetak posla je 2030. godina. Ugovor sa kineskom firmom potpisan je krajem prošle godine, a ideja o ovom projektu stara je gotovo pola veka. Izgradnja tunela deo je šireg projekta koji podrazumeva uklanjanje starog Savskog mosta i uređenje novog.

Granicom Plana detaljne regulacije za izgradnju tunela obuhvaćen je deo teritorija opština Stari grad, Savski venac i Palilula, potez od Karađorđeve na Savskoj padini do Bulevara despota Stefana sa okolnom uličnom mrežom na Dunavskoj padini. U obuhvatu se izdvajaju tri zone, portali tunela na Savskoj i Dunavskoj padini, kao i zona tunelskih (podzemnih) deonica. Površina obuhvaćena PDR iznosi oko 25,6 hektara.

Most deo projekta

Deo projekta je i novi Savski most, koji je predviđeno da se gradi na mestu sadašnjeg. Njegova demontaža najavljivana je nekoliko puta, poslednji put u martu, ali još nema naznaka kada će ona početi. Planovi su da nova veza preko Save ima po dve trake za vozila, kao i tramvajsku bašticu. Tu bi se nalazila i pešačke i biciklističke staze, a vrednost radova sa pristupnim saobraćajnicama bila bi oko 100 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave