U TRCI TOPIĆEVA, ŽURIĆ, BOGDANOVIĆ: Objavljena lista predloženih kandidata za Nagradu Grada Beograda "Despot Stefan Lazarević"

S.V.

26. 03. 2024. u 15:00

DODELA najprestižnijeg prestoničkog priznanja - Nagrada grada Beograda "Despot Stefan Lazarević" pojedincima i grupama koji su se svojim radom i stvaralaštvom istakli tokom prošle godine, biće organizovana sredinom aprila, tokom manifestacije "Dani Beograda". Među najpoznatijima na listi kandidata koji su u trci za laureate Beograda su košarkaš Bogdan Bogdanović, atletičarka Angelina Topić, pisci Vladimir Arsenijević, Vule Žurić, Vladimir Tabašević.

У ТРЦИ ТОПИЋЕВА, ЖУРИЋ, БОГДАНОВИЋ: Објављена листа предложених кандидата за Награду Града Београда Деспот Стефан Лазаревић

Foto N. Fifić

Nagrade ove godine neće biti dodeljene za pozorišno stvaralaštvo, niti za herojsko delo, jer nije bilo pristiglih predloga. Najviše kandidata je iz oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva, a komisija će morati da izabere jedan od 29 predloga. Među nominovanima su Nenad Racković za knjigu "Aspirin supernova", Vladimir Arsenijević za delo "Duhovi", Vule Žurić za "Dvadeset sentimentalnih priča o dvadesetom veku", Mirjana Grbić za prevod knjige Maksima Gorkog "Ispovest; Makar Čudra; Starica Izergil"...

Za gradsko priznanje iz oblasti nauke predloženo je osam kandidata - petoro iz prirodnih i troje iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, dok je za pronalazaštvo stigao jedan predlog, odnosno zajednički projekat grupe naučnika.

"Dani Beograda" od 16. do 19. aprila

PRE dodele, biće održana svečana sednica Skupštine grada na kojoj će biti saopšteni laureati. U okviru "Dana Beograda" koji se održavaju od 16. do 19. aprila biće uručena priznanja. Praznik "Dani Beograda" ustanovljen je 2002. godine, u spomen na dva značajna datuma iz istorije našeg glavnog grada. To su 16. april 878. godine, kada se u pisanim dokumentima prvi put pojavljuje slovensko ime Beograda. Drugi datum je 19. april 1867.godine, dan predaje ključeva Beograda knezu Mihailu Obrenoviću.

Na spisku je jedan predlog za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine, dok je prof. dr Lazar Gregorić sa Medicinskog fakulteta i direktor Klinike za urgentnu hirurgiju KC Srbije nominovan za rad, odnosno izuzetne vrednosti pojedinca.

Jedini poljoprivrednik koji je ove godine predložen za priznanje je Darko Zdjelar iz Ugrinovaca, koji se duže od dve decenije bavi mlečnim govedarstvom.

Osim Bogdanovića i Topićeve, za nagradu u oblasti sporta kandidovani su Aleksandar Boričić, nekadašnji odbojkaški reprezentativac i dugogodišnji predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, te tekvondistkinja Aleksandra Perišić koja je osvojila zlatnu medalju na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Krakovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave