NA MENIJU VIŠE OD 140 NAMIRNICA: U kuhinjama beogradskih vrtića svakog dana se pripremi više od 137.000 obroka

Branka Borisavljević

16. 12. 2023. u 11:18

U BEOGRADSKIM vrtićima se svakodnevno, u proseku, pripremi više od 137.000 obroka - doručak, ručak i dve užine.

НА МЕНИЈУ ВИШЕ ОД 140 НАМИРНИЦА: У кухињама београдских вртића сваког дана се припреми више од 137.000 оброка

Foto M. Anđela

Namirnice i obroci, koji se pripremaju mališanima, pod lupom su Zavoda za javno zdravlje Beograda, tu je i Institut za javno zdravlje "Batut", a svakodnevno su na terenu i sanitarni tehničari. Svaka od 17 predškolskih ustanova ima svoju centralnu kuhinju u kojima se sprema hrana za više od 34.000 mališana koliko ih je, u proseku, prisutno dnevno u obdaništima.

Kako navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, o nabavci hrane, pripremi i osmišljavanju i distribuciji obroka za decu brine se oko 870 zaposlenih nutricionista, kuvara, šefova kuhinja, pekara, servirki, nabavljača, magacionera... Obroci se pripremaju dnevno, na osnovu jelovnika koji se planira na nedeljnom nivou.

- Osim bezbednog boravka dece u vrtićima, jedan od apsolutnih prioriteta je kvalitetna hrana koja se priprema u bezbednim kuhinjama i razvozi do vrtića bez mogućnosti kontaminacije, vozilima za prevoz hrane, u adekvatnoj ambalaži ili pakovanju - ističu u sekretarijatu. - Ishrana dece u predškolskim ustanovama je raznovrsna i uključeno je više od 140 namirnica, isključivo prve ili A klase.

INSPEKTORI NA GODINU DANA

KAKO u ovom segmentu rada nema mesta propustima, sanitarni inspektori se rotiraju na godinu dana.

Proces kontrole hrane podrazumeva svakodnevni obilazak sanitarnih tehničara u svim objektima, Zavod za javno zdravlje radi hemijske i mikrobiološke analize u svakom vrtiću pojedinačno. Dva puta godišnje svi zaposleni idu na zdravstveno-sanitarne preglede.

Za sve predškolske ustanove se, kroz postupke otvorenih javnih nabavki, nabavljaju iste namirnice, a jelovnike sastavljaju nutricionisti svake ustanove za svoju ustanovu na osnovu normativa za ishranu predškolske dece.

- Jelovnik sadrži i podatke o nutritivnim vrednostima (energetska vrednost, belančevine, masti, ugljeni hidrati, vitamini i minerali) - kažu nadležni. - U nedeljnom jelovniku su zastupljene sve vrste mesa (juneće, svinjsko, pileće, riba), raznovrsno povrće i sveže voće. Za decu sa nutritivnim alergijama postoji individualna ishrana, osim za alergiju na gluten, a roditelji imaju mogućnost da donesu hranu, uz saglasnost koju će potpisati sa predstavnicima predškolskih ustanova.

Ukoliko je roditelj nezadovoljan kvalitetom i kvantitetom obroka, može se obratiti saradniku za ishranu - nutiricionisti-dijetetičaru u ustanovi u kojoj boravi dete, kao i uložiti žalbu predškolskoj ustanovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024