ŠAPIĆ NAJAVIO DVA PROJEKTA: Proširenjem dve deonice rešavamo usko grlo u Bulevaru kralja Aleksandra

Novosti online

08. 12. 2023. u 13:49

PREDSEDNIK Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas ugao Bulevara kralja Aleksandra i Ustaničke ulice i najavio dva važna projekta u oblasti saobraćajne infrastrukture.

ШАПИЋ НАЈАВИО ДВА ПРОЈЕКТА: Проширењем две деонице решавамо уско грло у Булевару краља Александра

Foto: Grad Beograd

Prvi je rekonstrukcija i proširenje Bulevara kralja Aleksandra na delu od Cvetkove pijace do okretnice u Ustaničkoj, a drugi proširenje od Ustaničke ulice do Smederevskog puta.

Šapić je istakao da je Bulevar kralja Aleksandra, po planu prošle Gradske uprave, trebalo da ostane isti kao sada i da ne bude uređen kao na delu od Pravnog fakulteta do centra grada.

– To sam  promenio pre nekih godinu dana, a projekat smo definisali tako da Bulevar kralja Aleksandra, na delu od Cvetkove pijace do Ustaničke, izgleda isto kao na raskrsnici sa Takovskom i Kneza Miloša. To znači da će tramvajske šine biti na sredini kolovoza, a da će saobraćajne trake i parking mesta biti identično uređeni. Trenutno se radi na eksproprijaciji i očekujemo da će tokom 2024. godine taj proces biti završen. Projekat će biti usaglašen sa izgledom Bulevara u centru grada, što znači da ćemo po okončanju rekonstrukcije imati saobraćajnicu koja će izgledati isto na potezu od Skupštine do Ustaničke – rekao je Šapić.

On je naglasio da je pre oko 10 meseci započeta izrada Plana detaljne regulacije iz kojeg smo uklonili ideju da se mreža tramvajskih šina proširi na potez od Ustaničke prema Smederevskom putu.

– Taj plan je donet 2009. godine i prema tom planu je trebalo da se sruši 500 kuća. Ukinuli smo tramvajske šine jer su one kočile čitav projekat, a bile su potpuno nerealne od samog starta kad su donete, da budu deo plana detaljne regulacije još pre 15 godina. Mi sada proširujemo ulicu ka Smederevskom putu da bi građani Malog Mokrog Luga konačno mogli normalno da koriste ulicu jer je to do sada bilo usko grlo. Tu je ključna stvar bio Plan detaljne regulacije, koji sada moramo da menjamo i koji će biti gotov do februara ili marta sledeće godine. Onog momenta kada Plan bude donet kreće se u realizaciju projektne dokumentacije, a eksproprijacija će da bude preko 90 odsto manja i sa 500 kuća svešćemo je na svega nekoliko objekata koji će biti uklonjeni. Tada će se krenuti u rekonstrukciju i proširivanje Bulevara da bi se dobile po dve trake sa svake strane i da ceo „Smederevac“ bude sličan Bulevaru, koji je znatno rasteretio ovaj deo grada od kada je sređen. Ovo mesto će da bude čvorište najvećih radova za koje očekujem da će početi u 2025. godini – zaključio je Šapić.

BONUS VIDEO: Šapić o dojavi da su postavljene bombe u vozila GSP-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Tri stvari koje treba uzeti u obzir kada kupujete stan za porodicu