USTANOVLJENA NOVA NAGRADA: Zavod za zaštitu spomenika dodeljivaće priznanje za doprinos u zaštiti nasleđa

A. Z. K.

30. 05. 2023. u 21:25

U GRADSKOM Zavodu za zaštitu spomenika kulture prošle nedelje obeležen je 63. rođendan ove ustanove.

УСТАНОВЉЕНА НОВА НАГРАДА: Завод за заштиту споменика додељиваће признање за допринос у заштити наслеђа

Žavod za zaštitu spomenika grada Beograda

Tokom obeležavanja jubileja zaposleni su se osvrnuli na najvažnije projekte u prethodnoj godini. Uspostaljena je i nova nagrada koja nosi ime istoričara umetnosti Jovana Sekulića, a biće dodeljena za dve godine.

Istorijat

IDEJA o stvaranju prve službe zaštite spomenika kulture u Beogradu javila se 1939. godine pred Drugi svetski rat. Na jednoj od sednica opštine grada bilo je predloženo da se formira odeljak za ispitivanje prošlosti Beograda. Trinaest godina kasnije osnovan je Zavod za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture. Zavod pod imenom koji i danas nosi osnovan je 1960. godine.

Nagradu "Jovan Sekulić" za dve godine dobiće pojedinci ili autorski tim koji budu imali uspešne projekte u oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa.

- Istoričar umetnosti Jovan Sekulić pionir je u zaštiti nasleđa kod nas, on je i utemeljivač gradske službe zaštite - navode u Zavodu. - On je bio i naš prvi direktor. Zato je na predlog zaposlenih njemu u čast, uspostavljena i ova nagrada. Ideja je da ona bude dodeljena onima koji budu dali doprinos u oblasti arhitekture, istorije, istorije umetnosti, arheologije i urbanizma. Prva nagrada biće uručena 2025. godine, a nakon toga će se dodeljivati na pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu