SIMBOLI GRADA MORAJU BITI SAČUVANI: Zavod za zaštitu spomenika decenijama štiti kulturna i istorijska obeležja u prestonici

A. Z. K.

31. 05. 2023. u 14:30

PRE desetak dana sređen je spomenik posvećen našem piscu Branislavu Nušiću u blizini Narodnog pozorišta, tom prilikom sređen je postament koji je bio oštećen.

СИМБОЛИ ГРАДА МОРАЈУ БИТИ САЧУВАНИ: Завод за заштиту споменика деценијама штити културна и историјска обележја у престоници

Foto: Milena Anđela

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda tokom prethodnih meseci sredio je 13 spomenika, a u planu za ovu godinu su još dva. Vremenski uslovi najčešći su razlog propadanja brojnih prestoničkih spomenika.

O obeležjima koja su utvrđena za nepokretna kulturna dobra brine Zavod za zaštitu spomenika i oni imaju poseban program zaštite. Prestoničke opštine zadužene su za spomenike koji nisu pod zaštitom.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda tokom godine, u skladu sa svojim budžetom, opredeljuje novac za sanaciju monumenata kojima je neophodna obnova.

- Održavanje spomenika na teritoriji Beograda sprovodimo takođe uz konsultaciju sa nadležnim gradskim i republičkim institucijama, a to je obično Grad i opštine - rekli su za "Novosti" u Zavodu. - U prethodnom periodu sredili smo 13 spomenika. Među njima su bila obeležja posvećena vojvodama Mišiću, Bojoviću i Stepi Stepanoviću, Moši Pijadi, Nikoli Pašiću, Jovanu Cvijiću, Ćirilu i Metodiju, Rigi od Fere, kao i sarkofag u Zemunskom parku i skulpture "Žena koja kleči" u Manježu, "Obalski radnik" na Savskom šetalištu, Obelisk nesvrstanih kod Brankovog mosta i monumenti u Tašmajdanskom parku. U toku ove godine planirani su radovi na spomeniku knezu Aksentiju Miladinoviću i manji radovi na Čukur-česmi.

 Kako su nam objasnili, spomenici najčešće propadaju usled višegodišnje izloženosti spoljnim uticajima - promena temperature, padavine, mraz, vlažnost i zagađenost vazduha. Međutim, često se dešava i da neodgovorni pojedinci oštete prestoničke spomenike.

Nušić već bio oštećen

IAKO su ekipe Zavoda za zaštitu spomenika kulture pre par dana sredile spomenik Branislavu Nušiću, on je već jednom bio oštećen.

Vandali su 2018. godine oskrnavili spomenik i tom prilikom otkinut je deo štapa koji Nušić drži u ruci. Ekipe Zavoda sredile su ovu štetu 2019. godine. Tada je bronzana skulptura restaurirana i očišćena.

Obeležje Branislavu Nušiću simbolično se nalazi u blizini Narodnog pozorišta. Podignuto je pre 30 godina, Nušić je prikazan u stojećem položaju sa štapom u levoj ruci i polucilindrom na glavi. Bronzanu skulpturu uradio je vajar Zoran Ivanović.

Krajem marta oštećen je spomenik posvećen Nikoli Pašiću, vandali su ga išarali sprejom. Ekipe Zavoda u saradnji sa radnicima JKP "Gradska čistoća" uspeli su da uklone grafite sa postamenta ovog spomenika. Monument na Trgu Nikole Pašića podignut je 1998. godine, i nalazi se u sklopu kulturno-istorijske celine "Terazije".

Krajem 2022. godine posle sanacije vraćen je i Vukov spomenik na svoj postament. Radovi su trajali više od mesec dana. U decembru je očišćen i išarani mermerni postament na spomeniku posvećenom prvoj konferenciji Nesvrstanih u blizini Brankovog mosta. Ujedno su ekipe JKP "Zelenilo Beograd" sredile i oštećene pešačke staze i mobilijar u obližnjem parku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković