NA ULICAMA SAMO CRVENI I ŽUTI: Prvog dana oktobra, prema odluci Gradske skupštine, skinute reklame sa vozila javnog gradskog prevoza

S. V.

04. 10. 2022. u 11:45

BEOGRADSKI autobusi, tramvaji i trolejbusi u oktobar su uplovili bez reklama na spoljašnjosti.

НА УЛИЦАМА САМО ЦРВЕНИ И ЖУТИ: Првог дана октобра, према одлуци Градске скупштине, скинуте рекламе са возила јавног градског превоза

Vozila GSP, Foto N. Skenderija

Skidanje šarenih folija na kojima su bili ispisani slogani oglašivača prvi je korak u poboljšanju javnog prevoza, koji gradska vlast najavljuje od letos. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nazivajući javni prevoz rak-ranom prestonice, istakao je da će vozila od sad biti u jednoj boji, a ne kao "Mikijev zabavnik", te da će i sami građani početi da kupuju karte kad vide da je prevoz bolji.

I GSP i privatni prevoznici imali su rok da od kraja avgusta do 1. oktobra skinu reklame sa svojih vozila, što je odlučeno letos na sednici gradske skupštine. Kao razlog za ovu odluku, osim estetike, Šapić je naveo da je takav vid oglašavanja gotovo neosetan za kasu Beograda. On je rekao da reklame na svim autobusima, trolejbusima i tramvajima koštaju kao 30 bilborda u glavnom gradu.

Prevoznici su bez negodovanja uvažili ovu odluku, pa se i prošle nedelje teško mogao videti neki autobus sa reklamom na "fasadi". Ipak, oštrom oku putnika nisu promakle tačkice na prozorima odakle je skinut i strugan samolepljivi oglas.

Prema poslednjim podacima, mesec dana reklamiranja na celoj površini "španca" koštalo je 81.000, pola je 51.948, a četvrtina 36.450. Oglašavanje na zglobnim autobusima i trolejbusima bilo je 22.680 dinara za celu pokrivenost, 14.742 za polovinu, a 10.206 je koštala četvrtina. Cena za solo autobuse i tramvaje bila je 16.200, 10.530, odnosno 7.290 dinara za četvrtinu pokrivenosti vozila.

Mesta za oglašavanja biće u unutrašnjosti vozila, na mestima koja su za to predviđena.

SAMI PLAĆAJU

- SVE ovo su stvari koje Beograđani treba da vide, a onda će polako početi da u većem obimu plaćaju karte za prevoz i tako će se dobijeni novac ulagati tamo gde je građanima najpotrebniji - istakao je Šapić pre nekoliko dana. Kao još jednu od važnih mera koje bi trebalo da unaprede sistem gradskog prevoza osnovano je i javno preduzeće koje će se baviti naplatom karata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina