OD ULJA I LUTKICA PA DO PORCELANA: Na Sava promendi kod zgrade "Geozavoda" prvi "Vikend bazar festival"

A. V. V.

27. 06. 2022. u 07:05

NOVA gradska manifestacija "Vikend bazar festival" na kojoj su svoje originalne proizvode predstavili domaći preduzetnici održana je juče na Sava promenadi.

ОД УЉА И ЛУТКИЦА ПА ДО ПОРЦЕЛАНА: На Сава променди код зграде Геозавода први Викенд базар фестивал

Foto N. Skenderija

Iako je događaj prema planu trebalo da počne još u subotu po podne, kiša je druženje odložila za dan kasnije. Međutim, festival je u nedelju uveče na platou iza zgrade "Geozavoda" privukao veliku pažnju posetilaca i prolaznika koji su uživali uz bogat program.

Štandovi su bili puni ručnih radova, Foto N. Skenderija

Plato na Sava promenadi juče je "vrveo" od drvenih kućica na kojima su prodavci kupcima predstavili svoje proizvode. Ljubitelji ručnih radova mogli su da pazare nakit, ogrlice od porcelana, minđuše, torbe i cegere sa šaljivim natpisima, zatim ljuljaške za bebe, puzle, lutke, odeću. Ko je bio žedan mogao je da se osveži uz pivo, a pored popularnog pića preduzetnici su posetiocima nudili i domaću rakiju od meda. Osim toga, u ponudi se izdvojio i štand sa eteričnim parfemima koji je privukao veliku pažnju.

- Naši parfemi su prirodni i na bazi eteričnih ulja - kaže, za "Novosti", Vlasta iz Beograda.

Foto N. Skenderija

- Imamo i manje, uljane parfemčiće, za čiju bazu koristimo bademovo ulje i različite kombinacije. Proizvodimo i meleme, aroma sprejeve. Sve je uglavnom igra oko esencijalnih ulja, pa im tražimo namenu. Kod muškaraca, recimo, imamo i za negu posle brijanja. Bavim se dve godine aromaterapijom, a brend postoji godinu i po dana. Mladi smo, ali fino rastemo. Lep je odziv ljudi, uvek dolazimo na ovakve događaje.

"Vikend bazar festival" privukao je pažnju i strancima, koji su tokom šetnje popularnim prestoničkim šetalištem zastajali ispred kućica sa domaćim brendovima i pazarili po koji ručni rad.

CRTANjE PO LICU

NA manifestaciji je bilo dosta sugrađana sa decom. Mališani su imali priliku da se zabave uz muziku, da se igraju na obližnjem toboganu, kao i da "svrate" do štanda na kome su im animatori crtali po licu. Devojčicama se naročito svideo ovaj deo događaja pa su s osmehom strpljivo čekale u redu za crtanje i šminkanje.

* * * * * * *

ODRŽAN "AFRO FESTIVAL" U PRISUSTVU AMBASADORA ZEMALjA SA CRNOG KONTINENTA

HVALA BEOGRADU NA PODRŠCI

MINULOG vikenda u Muzeju afričke umetnosti upriličen je "Afro festival" na kojem su se posetioci upoznali sa kulturnim nasleđem ovog kontinenta. U okviru programa bila su održana javna vođenja, predavanja i kreativne radionice, dok je u muzičkom delu nastupio bend "Avalski put", koji čine afrički državljani koji studiraju u Beogradu, kao i rege muzičar Horsman Kojot.

Foto M. Piroški

Domaćin ovogodišnjeg festivala je bila Ambasada Angole. Alcino Izata de Konsejsao, ambasador Republike Angole je istakao:

- Afrička kultura, umetnost i tradicije su toliko raznovrsne da smo zahvalni da u Beogradu imamo ovako značajno mesto koje dozvoljava svima da dobiju makar uvid u afričku kulturnu raznolikost.  A. V. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)