INTERVJU Aleksandar Šapić: Vodiću Beograd kao svoju kuću

S. Vidačković - A. Vojinović

26. 06. 2022. u 10:30

DEO javnosti spekuliše da će mandat novoizabranog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića trajati svega nekoliko meseci, čega je on svestan i kaže da u svakom trenutku može na izbore.

ИНТЕРВЈУ Александар Шапић: Водићу Београд као своју кућу

Foto M. Anđela

Dok se ovih dana sprema za nova zaduženja u Starom dvoru i selidbu iz prostorija Opštine Novi Beograd, na čijem je čelu bio 10 godina, proslavljeni vaterpolista ističe da će srpsku prestonicu voditi najbolje što ume. Kaže, kao svoju kuću. U tom smislu kaže da građane ne interesuje ime preduzeća, već kvalitet usluge koju u ime grada pruža. Zato nema potrebe da svako preduzeće ima svoju pi-ar službu, već nam za ceo grad treba jedinstven telefonski broj, za sve informacije koje  su građanima potrebne.

Rebalans budžeta, smanjenje saobraćajnih gužvi, izgradnja metroa i topli stanovi Beograđana tokom predstojeće zime u vrhu su Šapićeve liste prioriteta. Jedan od najvećih izazova koji ga čekaju, a koje nasleđuje su javni prevoz i divlja gradnja.

- Sve što je bilo dobro zadržaćemo, a promenićemo ono što nije. Zašto sam već 10 godina na čelu Novog Beograda? Zato što morate svaki dan da radite kao da vam je poslednji, a da pravite planove kao da ćete tu da budete deceniju, jer i posle vas neko dolazi.

Imate podršku 57 od ukupno 110 odbornika, što se smatra tesnom većinom. Mislite li da ćete s takvom podrškom uspeti da realizujete sve planove?

- Nije fer što neki opozicionari 57 nazivaju kao "tanku" većinu, a nisu tako nazivali 58 odbornika DS, SPS i LDP sa kojima je Đilas u periodu od 2008. do 2012. izvukao ceo mandat. Naš prioritet je da prezimimo zimu i ovu veliku svetsku recesiju i krizu, a da to Beograđani što manje osete. Poskupeli su materijali, energenti i moraćemo da radimo i rebalans budžeta i prilagođavamo se novonastalim okolnostima.

Osećate li odgovornost jer su rezultati SNS u Beogradu bili slabiji od očekivanih?

- Uvek postoji lična odgovornost. Ovde je samo pitanje šta mi se tačno zamera. Deo gradske vlasti nisam bio, pa nisam mogao da preuzmem ni zasluge, ali ni krivicu za sve što je rađeno u prošlosti. Ako neko misli da sam sve pokvario načinom na koji sam vodio kampanju, dobro. Ali šta bi bilo da sam bio sa druge strane? SNS je dugo godina na vlasti u Beogradu i nije lako održati poverenje. Iako ima mnogo stvari koje su dobro urađene, ljudima, kad ste dugo na vlasti pomalo i dosadite. Rezultat nije loš, čak verujem da ga možemo nazvati i dobrim kad sve ovo uzmemo u obzir, ali sam siguran da može i da će na sledećim izborima biti bolji.

Mislite li da bi saradnja sa SPS trebalo da se prenese i na republički nivo?

- O tome će odlučivati predsednik Vučić i rukovodstvo naše stranke, ali mislim da to ne treba mešati. Ne zato što imam nešto protiv SPS, već smatram da lokalna i nacionalna politika treba da budu odvojene. Nadam se da će saradnja sa SPS biti još bolja. Na lokalu možete da nađete zajednički jezik i sa ljudima sa kojima ne delite baš sve nacionalne stavove, tu nema ideoloških boja. Treba da postane normalno da sa nekom partijom u Gradu idete u koaliciju, a na republici ne, i obrnuto.

Kako podnosite uvrede i optužbe koje ne prestaju otkako ste izabrani za gradonačelnika?

- Navikao sam. Vrte iste tri stvari već 10 godina, ali zato nemaju nijednu zamerku na moj rad na Novom Beogradu. Po stoti put diploma, a ja po stoti put isto kažem, onaj ko mi ju je dodelio, ukoliko se utvrdi da je bezvredna, nek mi je i oduzme, ali da prihvatam da sam nekome nešto ukrao, neću nikada. Hrvatski mediji kažu da sam četnički gradonačelnik, ali zaboravljaju da su ti četnici oslobađali i njih. Nemojte da tretirate četnike kao likove iz Bulajićevih filmova, tada je to bila komunistička propaganda. To što me nazivaju četnikom, nije me uvredilo. Domaći su govorili da sam se, posle izbora u aprilu, sakrio u mišju rupu jer se nisam oglašavao. Samo sam čekao da se formira gradska vlast, nisam imao potrebu da bilo šta objašnjavam do tad i po svaku cenu budem u medijima. Smeju mi se jer sam rekao Zambija ili Nambija, pominju godinama divlju gradnju, ali dokaza nikad nema, brane od mene VK "Novi Beograd" sad kad je postao viceprvak Evrope, a do pre nekoliko meseci su govorili da je to "Šapićev klub" i propali projekat... U ovom poslu morate da imate dovoljno snage da na takve stvari ne reagujete.

Foto M. Anđela

Koji problem u Beogradu ne može da čeka?

- Sve što je dnevno, ne može da čeka. Moram da vidim u kakvom su stanju gradska preduzeća, gde su problemi i šta je dobro urađeno, da proverimo komunalni red u gradu.

Iako su čak i Vučiću pre tri godine obećali kanalizaciju u Borči, taj projekat još stoji. Moraćemo zbog energetske krize možda i da malo odložimo neke stvari, recimo sređivanja nekog parka ili fasade. To može da čeka, ali kanalizacija i nova autobuska stanica, ne. Spremamo redizajnirani gradski sajt, gde će građani imati sve informacije.

Moći će da na interaktivnoj mapi  vide koliko će ulica biti zatvorena zbog radova i da li se rokovi pomeraju. Ukinuću sve gradske telefone i uvesti samo jedan broj. Za građane su sva preduzeća i sekretarijati isto, oni ne moraju da znaju šta je nadležnost "Čistoće", "Vodovoda", "Zelenila"... Sistem ćemo organizovati tako da se ljudima neće više puštati Betoven, na čekanju, ako je samo pozvao da pita što nema grejanja. Nije čovek zvao da sluša koncert klasične muzike, već ga zanima zašto nema i kada će doći struja, voda...

Kada će Beograđanima biti dostupan taj servis?

- Nadam se za nekoliko meseci. Želim da gradski sajt bude servis informacija, bez politike. Ukinućemo pi-ar službe svih gradskih preduzeća. Oni su svi deo gradske uprave i u njeno ime pružaju usluge, a građanima je jedino važan kvalitet te usluge, a ne i od koga im dolazi.

Kako rešiti saobraćajne gužve na prestoničkim ulicama?

- To imate u svim velikim gradovima, koji pritom imaju i metro. Zato nam je to projekat od nacionalnog značaja. Kad se ljudima ne bude isplatilo da dolaze u centar automobilom, već autobusom ili metroom, znači da smo pobedili. Iako deluje daleko, brzo će doći 2030. godina i dve linije metroa, tada Beograd neće biti isti. Javni prevoz je veliki izazov, što je nemoguće rešiti za nekoliko meseci. GSP je rak rana celog Beograda, decenijama, gde dolazimo do začaranog kruga - da nam je prevoz nije dovoljno dobar jer ne plaćamo kartu, a kartu ne plaćamo jer je prevoz takav. Čak mi je i Vučić jednom u šali rekao da ako uspem da rešim problem gubitaka u GSP-u zaslužujem Nobelovu nagradu. Sugrađani moraju biti svesni da novac, koji daju za markicu, neće ići u nečiji džep, već će se trošiti na poboljšanje kvaliteta usluge prevoza.

Veliki problem je i divlja gradnja...

- Nešto što se radi na silu, zaustavlja se jedino silom. Tako je i sa nelegalnom gradnjom. Inspektori ne mogu sami da to zaustave tako što stave traku, napišu krivičnu prijavu N. N. licu i odu. To je praksa, ali to se zaustavlja tako što sa inspektorom dođe i policija da pohapsi sve koje nađe na "divljem" gradilištu. Posle deset hapšenja, nijedan radnik neće pristati da radi za takvog gazdu. Moramo da donesemo zakon kojim ćemo da podvučemo liniju da se legalizuje sve što može. Ne možete da srušite 200.000 objekata u Beogradu, a nije ni svaki slučaj isti.

RADOJIČIĆ I VESIĆ

A  Kako ocenjujete rad dosadašnjeg gradonačelnika Zorana Radojičića i zamenika Gorana Vesića?

- VIŠE puta sam rekao da mislim da se Radojičić, sa kojim imam dobar odnos, nije najbolje snašao, sigurno i on snosi određenu krivicu, ali da je bilo i mnogo onih koji su učinili sve da se ne snađe. Što se Vesića tiče, on je bio daleko više medijski eksponiran, a koliko je za šta bio i kriv ili zaslužan, ja to ne mogu da znam niti želim da licitiram. Generalno, cela gradska uprava sa gradonačelnikom i njegovim zamenikom na čelu je mislim radila dobar posao. I to je najveći broj Beograđana tako ocenio.

ARENA "BORA STANKOVIĆ"

- VOLEO bih da svi sportski centri u Beogradu nose ime nekog našeg slavnog sportiste, da im se tako odužimo. Ne samo u glavnom gradu, već u čitavoj Srbiji. Možda je došlo vreme da "Arenu" nazovemo po Borislavu Bori Stankoviću, košarkaškoj legendi. On je to zaslužio, a bolji objekat od "Arene" koja je i simbol košarke, nemamo. Mogli bismo da postavimo i neku lepu Borinu bistu na platou ispred hale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a