ŠETNJA SA STAFORDOM STROGO PO PRAVILIMA: Komunalni policajci od početka godine izdali sedam prekršajnih prijava

A. Z. KLISURIĆ

21. 09. 2021. u 10:45

OD početka godine komunalni milicionari su imali 54 postupanja zbog šetnje opasnih pasa u Beogradu.

ШЕТЊА СА СТАФОРДОМ  СТРОГО ПО ПРАВИЛИМА: Комунални полицајци од почетка године издали седам прекршајних пријава

Foto A. Stevanović

Od toga, 46 puta su ih alarmirali građani, a napisano je i sedam prekršajnih prijava. Prema Pravilniku o načinu držanja pasa, opasnim jedinkama smatraju se pitbul, bul-terijer, staford. Na ovu listu "upisuju" se i psi koji su trenirani za borbe ili oni koji napadnu i povrede nekoga.

Prema Pravilniku o načinu držanja pasa, kao opasne deklarišu se one životinje koje su napale čoveka ili drugog psa bez razloga i na taj način im nanele povrede ili ih usmrtile.

U istoj grupi su i psi dresirani za borbe ili su pronađeni u organizovanoj borbi.

- Vlasnik koji drži opasnog psa zajedno sa svojim ljubimcem mora da prođe obuku po programu Kinološkog saveza uz proveru socijalizacije psa - govore u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije.

- Vlasnici moraju da ih drže u prostoru odgovarajuće veličine iz kog životinja ne može da pobegne, a ovaj objekat mora biti pod ključem.

Mnogobrojne su obaveze koje moraju da ispoštuju vlasnici pasa. Odlukom o držanju domaćih životinja propisana je i satnica kada ljubimci mogu da šetaju bez povoca na zelenim površinama.

- Psi mogu da se kreću bez povoca u periodu od 22 do 9 sati, tokom letnjeg računanja vremena - govore u Sekretarijatu.

- Tokom zimskog računanja vremena slobodno mogu da se kreću od 20 do 10 časova ujutru. U blizini škole u bilo kom periodu slobodna šetnja moguća je do 7.30 sati.

OPREZ Opasan pas mora imati korpu u parku sa decom, Foto P. Mitić

Životinje ne smeju da se kreću bez povoca u uređenim dečjim parkovima, a opasni psi na ovom prostoru mogu da borave samo uz nadzor punoletnog vlasnika, uz povodac i sa korpom na njušci.

Ukoliko vlasnici pasa ne ispoštuju ove odredbe, rizikuju da plate kaznu.

Komunalni milicionari neodgovornim građanima mogu da izdaju prekršajni nalog kojim se propisuje kazna od 2.500 do 75.000 dinara.

PITBUL USMRTIO MANjEG PSA

PROŠLE nedelje mešanac pitbula izgrizao je drugog psa na Novom Beogradu. Prema nezvaničnim informacijama tom prilikom on je psu pokidao vratnu arteriju. Kako su nam rekli iz JKP "Veterina Beograd" oni nisu dobili prijavu za ovaj napad. Prema nezvaničnim informacijama protiv vlasnice pitbula već postoji prijava, zbog napada njenog ljubimca na još jednog psa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)