RUSKA TAJNA SRPSKOG KAVIJARA: Otvorena jedinstvena izložba u Prirodnjačkom muzeju na malom Kalemegdanu

J. DINČIĆ

19. 09. 2021. u 11:17

IAKO nas kavijar danas asocira na otmenost i luksuz, nekada je bio hrana za siromašne ne samo u Srbiji, već u celom svetu.

РУСКА ТАЈНА СРПСКОГ КАВИЈАРА: Отворена јединствена изложба у Природњачком музеју на малом Калемегдану

Foto Arhiva

Ovaj izuzetni delikates počeo je da se u Rusiji proizvodi u 13. veku, a u Evropu je iz Rusije dospeo u 16. veku. Što je ujedno bio početak njegovog kraja, kako za "Novosti" objašnjava Dubravka Vučić, autorka izložbe "Kavijar", koja je početkom meseca otvorena u Prirodnjačkom muzeju.

Postavkom, koja će trajati do 2. decembra, istorija ovog vrhunskog delikatesa približava se publici kroz razne aspekte. Od kulturološkog i istorijskog, preko biološkog i ekonomskog.

KUSTOS Dubravka Vučić, Foto Z. Jovanović

- Ideja za izložbu potekla je od činjenice da je Srbija u drugoj polovini 20. veka proizvodila kavijar u Kladovu, po ruskoj recepturi, čiji je kvalitet bio odličan, cenjen u svetu, pa ga je ribarsko gazdinstvo izvozilo najviše u Severnu Ameriku, i to decenijama, sve do 2000. godine - kaže Dubravka Vučić, viša kustoskinja ihtiolog. - U prilog tome ide i činjenica da u našim vodama živi moruna, najveća slatkovodna vrsta ribe od čije ikre se pravi najkvalitetniji kavijar, ali i kečiga, ruska jesetra koje su srodnici morune.

Foto Z. Jovanović

Deo postavke, koja je izložena u galeriji na Malom Kalemegdanu je i jedan od poslednjih primeraka morune uhvaćene u Dunavu, kao i jadranske jesetre iz reke Bojane, kritično ugrožene vrste koje, zbog izlovljavanja upravo zbog kavijara ali i ukusnog mesa, u rekama danas gotovo da nema. Oba eksponata čuvaju se u ihtiološkoj zbirci Prirodnjačkog muzeja.

Foto Z. Jovanović

Deo postavke je i fotografija na kojoj je prikazana najveća ulovljena moruna na svetu u Volgi, teška više od dve tone. Napravljena je i instalacija kavijara na plafonu koja prikazuje koliko ikre moruna nosi.

Foto Z. Jovanović

Realizaciju izložbe i kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja, a pomoć u pripremi izložbe pružila je Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Zavičajni fond biblioteke Centra za kulturu Kladovo.

Foto Z. Jovanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove