ШАТОБРИЈАН - ЧУВЕНИ ФРАНЦУСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ: Испржите мекано и сочно месо попут професионалаца
Ако желите да направите француски специјалитет потребни су вам бифтек и зачини. Припрема је врло једноставна и брза, а овако припремљено месо се најчешће служило уз печурке.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 450 г бифтека
- 3 кашике несланог путера
- 2 кашике маслиновог уља
- 1 црни лук
- 1/2 шоље сувог црвеног вина
- 1/2 шоље соса (испод су написани састојци и припрема)
- 1 кашика свежег естрагона, сецканог (или 2 кашичице осушеног)
За сос:
- 1 ловоров лист
- 1 кашичица сушеног тимијана
- 1/2 везе першуна
- 8-10 целих зрна бибера
Још:
- 2 кашике путера
- 1 црни лук
- 50 г зеленог целера
- 50 г шаргарепе
- 50 г брашна
- 300 мл говеђег бујона
Припрема:
За сос: Узмите газу и на њу ставите ловоров лист, тимијан, першун и бибер у зрни. Подигните ивице на горе и вежите концем, да направите као кесицу. У шерпи истопите путер, па додајте сецани црни лук, целер и шаргарепу. Динстајте неколико минута, док лук не омекша. Затим сипајте брашно и пржите док не добије златну боју, непрестано мешајте и пазите да не загори. Сипајте и бујон (200 мл), па промешајте. Кувајте док не крене да кључа, а затим смањите температуру и додајте ону кесицу од газе. Кувајте још неких 20 минута или док се течност мало не редукује. Склоните шерпу са шпорета и извадите кесицу од газе. Затим процедите кроз сито и сипајте пресотали бујон (100 мл). Промешајте и вратите шерпу на шпорет, као и кесицу, па кувајте око 50 минута или док се не смањи течност. Извадите кесицу и поново процедите сос. Зачините још ако је потребно и сос је спреман.
Лепо посолите и побиберите бифтек, па у тигању истопите путер (2 кашике) и додајте маслиново уље. Ставите месо и пржите прво 3 минута без померања, а онда пажљиво окрећите и пржите бифтек са свих страна (немојте скроз да испржите месо). Пребаците месу у загрејану рерну и ставите само на решетку, а испод ставите плех. Пеците месо на 190°Ц око 15-25 минута (у зависности како желите да буде печено). Извадите месо и ставите на тацну, па прекријте алу фолијом. Оставите да одмори 15 минута. У тигањ у којем сте пржили месо пропржите и ситно сецкани црни лук. Када он омекша сипајте видон и кувајте док не крене да кључа. Затим крчкајте све док се течност не смањи, па додајте припремљени сос. Кувајте док се не згусне, уз повремено мешање. Склоните са шпорета, па додајте преостали путер и естрагон. Промешајте и посолите и побиберите.Служите са печеним кромпиром, као и припремљеним сосом.
(stvarukusa)
Препоручујемо
РЕЦЕПТ ЗА ПИЛЕТИНУ НА МАЂАРСКИ НАЧИН: Лепши и сочнији ручак сигурно нисте пробали (ВИДЕО)
13. 02. 2025. у 11:00Jована Васић
УКУСАН И СОЧАН РУЧАК ЗА ПРАВИ ГУРМАНСКИ УЖИТАК: Карађорђева шницла
12. 02. 2025. у 09:00Јована Васић
УКУСАН РУЧАК КОЈИ ЋЕ И ДЕЦА ОБОЖАВАТИ: Лоптице од пире кромпира пуњене месом и сиром
31. 01. 2025. у 09:00
"ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО" Захарова упутила мистериозну поруку Западу
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су западне земље забринуте због тога каква би још нова испитивања оружја Русија могла да спроведе након демонстрације ракете "Буревестник".
01. 11. 2025. у 19:52
САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!
ПЕВАЧ Аца Лукас поново је изазвао велику пажњу јавности када је гостовао у подкасту „Б-13“ код македонског шоумена Бојана Јовановског, познатијег као Боки 13, и жестоко критиковао певачицу Неду Украден. У свом препознатљивом стилу, без длаке на језику, Лукас је коментарисао, како тврди, „вишеструки идентитет“ своје колегинице.
04. 11. 2025. у 12:33
Коментари (0)