ПОСНА ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Уживајте у сочним и неодољивим залогајима

Јована Васић

11. 03. 2025. у 11:00

Посна чоколадна торта се прави без млека и јаја, и са биљним путером и џемом. Ова посна чоколадна торта је прекривена прелепим свиленкастим преливом.

ПОСНА ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Уживајте у сочним и неодољивим залогајима

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 300 мл незаслађеног сојиног млека
  • 1 кашика млевених чиа семенки
  • 1 кашика лимуновог сока
  • 1 кашичица инстант кафе у праху
  • 2 кашичице екстракта ваниле
  • 150 г веганског путера, отопљеног
  • 175 г шећера
  • 35 г какао праха
  • 300 г брашна
  • 1 прашак за пециво

За прелив:

  • 200 г црне чоколаде
  • биљна павлака за кување
  • џем од шљива

За фил:

  • 90 г веганског путера
  • 1 кашичица екстракта ваниле
  • 1 кашика незаслађеног сојиног млека
  • 2 1⁄2 кашике какаоа, просејаног
  • 180 г шећера у праху, просејаног
  • 6 кашика џема од шљива

Припрема:

За посну чоколадну торту загрејте рерну на 160°Ц. Обложите дно и странице калупа за торте папиром за печење. У великом врчу умутите сојино млеко, чију, лимунов сок, кафу у праху, ванилу и отопљени биљни путер. Оставите на страну 5 минута. Просејте шећер, какао и брашно у велику чинију. Сипајте мокру смесу, умутите док не постане глатка, па кашиком сипајте у припремљен плех. Пеците 45 минута, а затим покријте фолијом и пеците 25-30 минута док не постане еластичан на додир и чачкалица уметнута у средину не изађе чиста. Пребаците на решетку за хлађење на сат времена, а затим извадите из калупа и оставите да се потпуно охлади.

За прелив торте ставите све састојке попут џема од шљива у чинију постављену изнад тигања са водом која једва кључа. Повремено мешајте док се не истопи. Уклоните са ватре и оставите на хладном месту док не почне да се стеже. Да бисте је брже охладили, ставите посуду у већу посуду напуњену леденом водом. Мешајте сваки минут али тако да не постане превише чврсто - када извадите кашику и нежно пустите да мало прелива падне на мешавину. За фил користите електрични миксер да умутите намаз. Умутите ванилу и сојино млеко да се сједине. Додајте какао и шећер у праху, па умутите док смеса не постане бледа и пахуљаста.

Оштрим ножем исеците охлађени патишпањ на 3 слоја. Горњи и средњи слој премажите са половином фила, па у сваки додајте половину џема, размазујући танко до око 1 цм од ивице. Сложите слојеве торте, а затим их пребаците на тањир за сервирање. Размажите прелив по странама тако да буду добро покривене, а затим нагомилајте остатак прелива на врху. Оставите торту на хладном месту неколико сати док не буде довољно чврста за резање.

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио

ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.

05. 06. 2025. у 17:05

ПЛАНИРАМ СВОЈУ САХРАНУ Водитељка о тешкој болести

"ПЛАНИРАМ СВОЈУ САХРАНУ" Водитељка о тешкој болести

ЗВЕЗДА ријалити емисије „The Real Houswives of Beverly Hills“ и водитељка Теди Меланкамп (43), суочава се с тешком болешћу. Оперисала је тумор на мозгу, али се болест проширила и на плућа. Теди је открила да њен отац, рок легенда Џон Меланкамп (73), већ планира њену сахрану.

15. 06. 2025. у 21:19

Коментари (0)

ШЕШЕЉ О БОЛНОЈ ИСТИНИ: Председник СРС открио зашто је Кијев данима избегавао размену тела погинулих војника