РЕЦЕПТ ЗА ЧУВЕНУ РОЗЕН ТОРТУ: Посластица која одолева времену - САвршен слаткиш за Бадње вече
Розен торта је старинска посластица која се некада правила много компликованије него данас, јер сте коре сами морали да правите.
                                                                                    Фото Jutjub/Printskrin/ Domaći Recepti
Данас можете да их купите у свакој продавници, али опет треба да уложите мало труда и прецизности када правите ову чувену посластицу. Фондан је овде најкомпликованији за припрему, али постоје цаке које ће вам помоћи да он испадне саврешно. Прво, додајте пар капи лимуна да се шећер не кристализује, а онда и парченце маргарина који ће помоћи да не пуца. Послужите после укусне бадње вечере.
Састојци:
- 1 паковање корица
 - 240 г маргарина
 - 380 г шећера
 - 400 г млевених ораха
 - 2 кесице ванилин шећера
 
За фондан:
- 300 г шећера у праху
 - врела вода
 - црвена боја за колаче
 - пар капи лимуна
 
Припрема:
Шећер и ванилин шећер сипајте у шерпу и прелите водом, да огрезне. Када крене да ври склоните са шпорета и додајте млевене орахе. Промешајте и оставите да се охлади. Маргарин собне температуре добро умутите. Затим додајте охлађени фил са орасима и све добро сједините миксером. Плех обложите провидном фолијом, па ставите једну кору. Премажите је филом, па ставите другу кору и тако ређајте док не утрошите све састојке. Последњи ред треба да буде кора. Покријте провидном фолијом и преко ставите други плех, а онда и нешто тешко да притисне, па ставите у фрижидер преко ноћи. Сутрадан направите глазуру тако што ћете шећер у праху ставити у неку посуду, а преко полако сипајте кључалу воду. Сипајте је постепено, јер смеса за фондан не сме да буде ретка. Ставите пар капи црвене боје и промешајте. Након тога сипајте и 2-3 капи лимуновог сока, а ако желите да фонадан не пуца додајте мало парче маргарина који ће се отопити у врелој смеси. Врелу смесу за фондан брзо премажите преко торте и оставите у фрижидеру да се стегне.
 
(stvarukusa)
Препоручујемо
                    
                    ПЕСАК ТОРТА - ДОСТОЈНА СВАКЕ ПРАЗНИЧНЕ ТРПЕЗЕ: Слатка и неодољива, а спрема се брзо, лако и без печења
24. 12. 2024. у 11:00Новости онлине
                    
                    ФЕНОМЕНАЛНА ЧУПАВАЦ ТОРТА: Кремаста, сочна, не пече се и прави очас посла (ВИДЕО)
22. 12. 2024. у 15:00
                    
                    "ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО" Захарова упутила мистериозну поруку Западу
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су западне земље забринуте због тога каква би још нова испитивања оружја Русија могла да спроведе након демонстрације ракете "Буревестник".
01. 11. 2025. у 19:52
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
                    
                    АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!
ПЕВАЧ Аца Лукас поново је изазвао велику пажњу јавности када је гостовао у подкасту „Б-13“ код македонског шоумена Бојана Јовановског, познатијег као Боки 13, и жестоко критиковао певачицу Неду Украден. У свом препознатљивом стилу, без длаке на језику, Лукас је коментарисао, како тврди, „вишеструки идентитет“ своје колегинице.
04. 11. 2025. у 12:33
                    
                    
                                        
                                        
                                
                                        
                                        
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
Коментари (0)