БАЈАДЕРА: Омиљени колач свих генерација
Нема ништа слађе него кад се после доброг и укусног ручка засладите провереним слаткишем.

Foto: Jutjub/Printskrin/
Састојци:
- 250 мл воде
- 600 г шећера
- 200 г путера
- 200 г млевених ораха
- 250 г млевеног кекса
- 100 г млечне чоколаде
- за прелив:
- 1 кашика путера
- 100 г млечне чоколаде
- 3 кашике млека
- 3 кашике уља
Припрема:
У шерпу сипајте воду и шећер и пустите да проври. После кључања склоните шерпу са рингле и убаците орахе, кекс и путер, па добро измешајте док се све лепо не сједини и док не постане хомогена смеса.
После доброг мешања, добијену смесу поделите на два дела, односно пребаците у две чиније. У једну чинију убаците отопљену млечну чоколаду, а други оставите такав какав јесте.
Одаберите тацну на којој ће бити бајадера, па прво растањите тамнији део, односно онај у који сте ставили чоколаду, па преко тога онда и онај светлији део. Оставите у фрижидер да се лепо цео колач стегне и за то време припремите глазуру.
На пари отопите чоколаду са путером, млеком и уље, па мешајте док се све не отопи и не сједини.
Преко добро охлађеног колача сипајте глазуру и вратите у фрижидер да се лепо стегне. После неколико сати, а можете држати и током ноћи, извадите и исеците на жељене комаде. Послужити уз кафу или чај.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

КОЛАЧ ОД ШЕРБЕТА: Заборављен старински колач који буди сва чула
05. 04. 2024. у 10:44

"КОЛАЧ МИЛИОНЕРА": Посластица од карамеле и чоколаде која ће вас распаметити
02. 04. 2024. у 15:00

ЗАХАРОВА О УПОЗОРЕЊУ ВУЧИЋУ ЗБОГ ПОСЕТЕ МОСКВИ: Бандитизам и уцена, тако делују терористичке ћелије
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је назвала упозорења Европске уније председнику Србије Александру Вучићу у вези његове посете Москви за Дан победе, "бандитизмом и уценом''.
30. 04. 2025. у 16:55

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО КРАЈ: Коме је припао дворац у Бечу? Развели се Тони и Драгана
ПЕВАЧИЦА Драгана Мирковић и бизнисмен Тони Бијелић званично су се развели након 25 година брак.
30. 04. 2025. у 12:32
Коментари (0)