КРЕМ ЧОРБА ОД ПАРАДАЈЗА: Укус парадајза, са додиром хрскавог ораха и карамелизованог лука

Milena Tomasevic

17. 09. 2025. у 11:29

Нежна и баршунаста, ова чорба је савршена за породични ручак или свечану вечеру.

КРЕМ ЧОРБА ОД ПАРАДАЈЗА: Укус парадајза, са додиром хрскавог ораха и карамелизованог лука

ФОТО: Novosti

Састојци

Препечени индијски орах и карамелизовани лук

  • 1 шоља индијског ораха, грубо исецканог
  • 2 обична црна лука, танко исечена
  • ½ шоље кокосовог уља (може и маслиново)
  • Со и бибер по укусу

Чорба од парадајза

  • 2 кашике кокосовог уља (може и маслиново)
  • 1 велики црни лук, ситно исецкан
  • 2,5 cm свежег ђумбира, ољуштеног и ситно наренданог
  • 5 ченова белог лука, ситно исецканог
  • 725 г конзервираног целог парадајза, ручно згњеченог 
  • 380 г пуномасног незаслађеног кокосовог млека (400 мл), 4 кашике сачувајте за преливање
  • 725 г воде 
  • со и бибер по укусу

За украс

  • свеж босиља
  • мало уља од пржења лука

Припрема

1. Препечени орах и лук Загрејте рерну на 190 °C. Плех обложите папиром за печење. Индијски орах помешајте са 1 кашиком кокосовог уља, посолите и побиберите, па пеците 5–8 минута да благо порумени. Оставите да се охлади.

На средњој температури загрејте преостало уље у тигању. Додајте танко сечени црни лук и полако пржите 12–15 минута, мешајући, док не постане златаст и слаткаст. Извадите на папирни убрус и сачувајте ароматизовано уље.

2. Чорба

У великој шерпи загрејте кокосово уље и пржите ситно сечени лук са прстохватом соли око 10 минута да се карамелизује. Додајте бели лук и ђумбир, пржите још 2–3 минута. Умешајте парадајз, кокосово млеко и воду. Доведите до кључања, затим смањите температуру и лагано кувајте 30 минута поклопљено. Штапним миксером или у блендеру блендирајте до потпуно глатке и кремасте текстуре. Посолите и побиберите по укусу.

3. Сервирање
Сипајте чорбу у чиније. Прелијте по кашику сачуваног кокосовог млека и неколико капи ароматизованог уља. Поспите препечени индијски орах, карамелизовани лук и украсите свежим босиљком.

Пријатно!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)

ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)

АУТОМОБИЛ са телима Ане Радовић (20) и Александара Масалушић (37) пронађен је јуче на магистралном путу Пожега-Чачак, а прве информације из истраге указују да је узрок тешке несреће пребрза вожња, односно неприлагођена брзина условима на путу.

27. 11. 2025. у 18:47

У ХИТНОЈ ПОМОЋИ СЕ ЈАВИЛИ НА ПОЗИВ СА АНИНОГ ТЕЛЕФОНА: Новости откривају шта се дешавало након страшне несреће код Чачка

У ХИТНОЈ ПОМОЋИ СЕ ЈАВИЛИ НА ПОЗИВ СА АНИНОГ ТЕЛЕФОНА: "Новости" откривају шта се дешавало након страшне несреће код Чачка

АНА Радовић (20) из Чајетине и њен пријатељ Александар Масалушић (37) погинули су у тешкој саобраћајној несрећи у Овчарско-кабларској клисури, када су се сурвали са пута Чачак-Пожега, а након несреће са Аниног телефона "ајфон" упућен је позив хитној помоћи, сазнају "Новости".

27. 11. 2025. у 14:19

Коментари (0)

АЛТА банка обележила славу Светог Архангела Михаила – чувамо наслеђе, градимо будућност