ОСЛИЋ ПЕЧЕН У РЕРНИ: Никад лакша припрема рибе - обожаваћете овај рецепт
Ослић печен у рерни је здрав, укусан и једноставан оброк који уз ароматичне зачине и сочан сос постаје право гастрономско уживање.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 5 комада ослића
- Со и бибер по укусу
- Мешавина зачина за рибу (по избору)
- 2 кашике биљног уља
- 1 велики црни лук
- 2 велика парадајза
За сос:
- 50 г растопљеног путера
- 2 чена белог лука (ситно сецкана или изгњечена)
- 1 кашичица куркуме
- 1 кашичица сушеног першуна
Припрема:
Ослић је једна од најцењенијих риба због своје благе ароме, сочне текстуре и лаке припреме. Овај рецепт доноси савршен спој једноставних зачина који наглашавају његов природни укус, док га сочни парадајз и лук обогаћују додатним слојевима сласти. Идеално јело за лагану вечеру или породични ручак, уз минималан труд и максималан ужитак.
Посолите очишћену рибу, поспите бибером и зачинима по укусу. Премажите је биљним уљем и оставите да одстоји 15–20 минута како би упила зачине. Лук исеците на колутове, а парадајз на кришке.
У мањој посуди растопите путер, додајте бели лук, куркуму и сушени першун. Добро промешајте и оставите са стране.
Загрејте рерну на 200°Ц. На плех обложен пек папиром (који сте претходно благо наквасили водом) поређајте колутове лука и кришке парадајза. Преко поврћа ставите ослић и прелијте припремљеним сосом од путера и зачина. Покријте плех алуминијумском фолијом и пеците у загрејаној рерни 30–35 минута. Након печења, пажљиво уклоните фолију и по жељи кратко запеците рибу још неколико минута како би добила благу хрскаву корицу. Послужите топло.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО КРАЈ: Коме је припао дворац у Бечу? Развели се Тони и Драгана
ПЕВАЧИЦА Драгана Мирковић и бизнисмен Тони Бијелић званично су се развели након 25 година брак.
30. 04. 2025. у 12:32
Коментари (0)