ТИКВИЦЕ ЗАПЕЧЕНЕ СА СИРОМ У БЕШАМЕЛ СОСУ: Савршен лагани ручак који се брзо спрема

Јована Васић

24. 02. 2025. у 09:00

Сочне тиквице запечене са сиром у бешамел сосу су савршено вегетаријанско и лагано јело у коме ћете радо уживати.

ТИКВИЦЕ ЗАПЕЧЕНЕ СА СИРОМ У БЕШАМЕЛ СОСУ: Савршен лагани ручак који се брзо спрема

Foto: Shutterstock

Прво направите бешамел сос:

Састојци:

  • 4 кашике путера
  • 4 кашике брашна
  • 950 мл пуномасног млека, загрејано
  • со и бибер по укусу
  • прстохват мускатног орашчића

Припрема:

Почните да правите бешамел сос тако што ћете млеко загрејати у посебном лонцу, а затим га оставите са стране. Загрејте шерпу на јакој ватри и истопите путер. Када се растопи, додајте четири кашике брашна и непрестано мутите да добијете глатку пасту.

Наставите да кувате пасту минут или два. Полако сипајте загрејано млеко, непрестано мешајући да бисте избегли грудвице и одржали глатку конзистенцију.

Пустите да се смеса лагано крчка на лаганој до средњој ватри, често мешајући. Сос ће се постепено згушњавати док се кува. Када је куван, зачините бешамел сољу и бибером по укусу. Ако желите, додајте прстохват мускатног орашчића.

Када сос достигне жељену густину, склоните га са ватре.

Састојци за тиквице у бешамелу:

  • 4 тиквице средње величине, насечене на колутове
  • 1 лук, ситно исецкан
  • 2 чена белог лука, врло ситно насецкана
  • 240 г ренданог качкаваља
  • 60 г ренданог пармезана
  • 2 кашике маслиновог уља
  • Со и бибер по укусу
  • бешамел сос

Припрема:

За тиквице загрејте рерну на 190°Ц. Лагано посолите кришке тиквица, а затим их оставите да мало одстоје да пусте вишак влаге. Осушите их пре употребе.

Уље загрејте у тигању на средњој ватри. Додајте сецкани црни лук и бели лук, динстајте док не омекша и не замирише. Додајте бешамел сос и промешајте да се сједини са луком и белим луком. Затим додајте сир и добро помешајте са сосом док се не истопи.

У подмазаној тепсији правите слојеве тако што ћете наизменично мењати кришке тиквица, па преко слојева поврћа прелити мешавину сира и бешамела и посипати још мало исецканог качкаваља. Покријте посуду за тепсију фолијом и пеците 30 до 40 минута или док тиквице не омекшају.

Последњих 10 минута печења, откријте тепсију да врх добије златно-браон боју. Уживајте!

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА У БРИСЕЛУ? ЕУ убеђује Белгију да прихвати план који би разбеснео Русију, воде се разговори ван главне сале самита

ШТА СЕ ОВО ДЕШАВА У БРИСЕЛУ? ЕУ убеђује Белгију да прихвати план који би разбеснео Русију, воде се разговори ван главне сале самита

ЕВРОПСКА комисија и Белгија тренутно воде интензивне разговоре ван главне сале самита како би усагласиле најосетљивије делове плана Европске уније за коришћење 210 милијарди евра замрзнуте руске имовине у корист Украјине, рекло је за Политико пет дипломата и званичника ЕУ упознатих са током преговора.

18. 12. 2025. у 16:38

СРБЕ СУ РАСТРГЛИ, РАСТРГЛИ СУ ЈЕДАН НАРОД Путин жестоко ударио по Европи: Тамо нема цивилизације, само деградације!

"СРБЕ СУ РАСТРГЛИ, РАСТРГЛИ СУ ЈЕДАН НАРОД" Путин жестоко ударио по Европи: Тамо нема цивилизације, само деградације!

ИСПОСТАВИЛО се да на Западу нема никакве цивилизације, већ само континуирана деградација, изјавио је председник Русије Владимир Путин на проширеном колегијуму Министарства одбране Русије.

17. 12. 2025. у 13:13

Коментари (0)

Огласили се стручњаци – ево колико је у Србији заиста зависника од игара на срећу