2 НАЈЛЕПША РЕЦЕПТА ЗА КИСЕЛИ КУПУС: Најукуснији ручак зими, а можете се јести и до 7 дана и да вам не досади
НЕМА ништа лепше од укусног оброка, који се може јести до 7 дана

Foto: Shutterstock
Кисели купус је једно од најомиљенијих јела у балканској кухињи. Богат је пробиотицима, витамином Ц и влакнима, што га чини изузетно здравим. Може се користити као главни састојак у разним јелима, од подварка до сарме, или се јести сиров као салата.
Веома је богат пробиотицима захваљујући процесу ферментације. Ове корисне бактерије побољшавају варење, јачају цревну флору и помажу у апсорпцији хранљивих материја.
Он је сјајан и здрав прилог, а може се припремити на неколико укусних начина.
1. Кисели купус са димљеним месом
Састојци:
- 1 кг киселог купуса
- 500 г димљеног меса (димљени врат, кобасице, шунка)
- 2 главице црног лука
- 3 кромпира
- 2 шаргарепе
- 1 ловоров лист
- 1 кашичица црвене паприке
- Со и бибер по укусу
- 2 кашичице сувог зачина

Foto: Shutterstock
Припрема:
На мало уља пропржите ситно исецкан црни лук док не постане стакласт.
Додајте димљено месо исецкано на комаде и пропржите га док не добије лепу боју. Додајте шаргарепу и кромпир исечене на колутове, па све добро промешајте.
Додајте кисели купус (ако је превише слан, можете га испрати), ловоров лист, црвену паприку и суви зачин. Прелијте све са мало воде и кувајте на средње јакој ватри око 1,5 сат, док поврће и месо не омекшају. На крају, посолите и побиберите по укусу.
2. Кисели купус са сувим месом и сувим шљивама
Састојци:
- 1 кг киселог купуса
- 300 г сувих свињских ребараца или суве свињетине
- 100 г сувих шљива
- 1 главица црног лука
- 1 кашичица квасца
- 1 ловоров лист
- Со и бибер по укусу

Foto: Shutterstock
Припрема:
У великој шерпи пропржите ситно исецкан црни лук на мало уља. Додајте суво месо исецкано на комаде и пропржите га са свих страна. Додајте кисели купус, ловоров лист и суве шљиве. Све добро промешајте, додајте квасац и још мало воде.
Покријте и кувајте на средње јакој ватри око 1-1,5 сат, док месо не омекша и купус се добро сједини са свим састојцима. На крају, посолите и побиберите по укусу.
(глоссy.еспресо)
Препоручујемо

ДА ПОТРАЈЕ ДО ЛЕТА: Како да се кисели купус НЕ поквари - савети искусних кувара
30. 01. 2025. у 22:30

САВРШЕН ЗИМСКИ РУЧАК: Фантастичан рибанац са сланином и кобасицама
14. 01. 2025. у 09:00Новости онлине

ТЕЛЕЋА ЧОРБА: Укус који ће вас окрепити и загрејати
15. 01. 2025. у 09:00Новости онлине

ОВА МАЈКА ЈЕ ПОСЕБНА: Разлог су њена деца, а ево и зашто (ВИДЕО)
ОНИ су Илија, Јована и Василије Хаџи-Пурић, полазници Центра за таленте "Никола Тесла".
10. 09. 2025. у 12:13 >> 20:43

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

У ЈЕКУ ДАЧИНОГ РАЗВОДА: Огласила се Наташа Беквалац
ЋЕРКА певачице Наташе Беквалац и бившег ватерполисте Данила Икодиновића, Хана Икодиновић, недавно је напустила Србију и са мајком отишла у Мадрид, где ће се школовати.
16. 09. 2025. у 19:27
Коментари (0)