НАЈУКУСНИЈИ ЏЕМ ОД ШИПУРКА: Најслађа тајна бакине кухиње

Новости онлине

09. 09. 2024. у 07:00

Сладите се и уживајте у најлепшем укусу и боји домаћег џема од шипурка.

НАЈУКУСНИЈИ ЏЕМ ОД ШИПУРКА: Најслађа тајна бакине кухиње

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • шипурак (зрели плодови) 6 кг
  • шећер 5 кг
  • лимунтус 1 кесица
  • вода по потреби

Припрема:

На сваком плоду шипка ножем одстраните на врху црну главицу. Шипак оперите, ставите у велику шерпу, воду налијте преко шипка за око два прста. Шипурак кувајте док добро не омекша, око 2-3 сата. Дрвеном варјачом мешајте шипурак док се кува, битно је да се пази да не загори. Воду при кувању досипати ако испари и ако је потребно.

Омекшали шипак самељите на воденици за месо, затим га испасирајте на дрвеној преси која се стави на шерпу где испод пресе излази густа каша без коштица. Дрвена преса је одстранила све ситне коштице. Испасирану густу кашу процедите кроз густо сито као што је за брашно или преко газе. Обавезно ставите рукавице када ово радите.

Додајите топлу воду у густу кашу и мало је разредите јер је каша доста густа. Додајте воду онолико колико желите да вам џем буде густ. Такво цеђење каше од шипка одстраниће ситне иглице које има шипак. Поступак поновити и други пут, јер ће тако бити баш чиста густа каша од шипака и неће више бити иглица у њој.. 

Када завршите са пасирањем добићете скоро 10 л фине густе каше. Додајте око 5 кг шећера, све зависи колико желите да буде сладак, и једну кесицу лимунтуса. Шерпу са кашом ставите на ватри да проври, кувајте и мешајте варјачом непрекидно око 1 сат. За то време је испарило око трећине течности. Измешајте кашиком масу од шипка са шећером и сједините, да се отопи шећер док се буде кувао. Одмах мешајте масу са шећером да се не би залепио за дно шерпе.

Смањите ринглу или рерну, све зависи где кувате џем. Џем кувајте на лаганој ватри тако 2 ч, видећете да се укувао тако што је постао гушћи и појавиће се мехурићи по целој површини џема. Шерпу са готовим џемом склоните са ватре и пуните стаклене стерилисане тегле. Пуне тегле затворите херметичким поклопцем и окрените их наопако. Тегле напуњене џемом ставите у кутије, покријте ћебетом да тако стоје до сутра док се не охладе потпуно. Сутрадан тегле ставити у шпајз или на неко друго хладно место до употребе.

(super recept)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗАХАРОВА ЖЕСТОКО О ЗАБРАНИ ПРЕЛЕТА ВУЧИЋУ: То је скандал, нико нема моћ да уништи партнерство са Београдом

ЗАХАРОВА ЖЕСТОКО О ЗАБРАНИ ПРЕЛЕТА ВУЧИЋУ: То је скандал, нико нема моћ да уништи партнерство са Београдом

ОДБИЈАЊЕ Литваније и Летоније да дају дозволу за лет авиона српског председника Александра Вучића ка Русији представља још један скандалозан случај, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, преноси руска агенција ТАСС.

07. 05. 2025. у 15:48

ТО ЈЕ СКАНДАЛ! Орбан жестоко ударио на Урсулу фон дер Лајен због Украјине

"ТО ЈЕ СКАНДАЛ!" Орбан жестоко ударио на Урсулу фон дер Лајен због Украјине

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан оштро је критиковао председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен на друштвеним мрежама због позива Украјини да убрза приступање Европској унији.

07. 05. 2025. у 15:26

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ НОВИ ЈУГО: Представљена прва макета (ФОТО)

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ НОВИ ЈУГО: Представљена прва макета (ФОТО)

ЛЕГЕНДАРНИ аутомобил yugo (југо), који је некада био понос домаће ауто индустрије, враћа се у потпуно новом издању! Након што је у фебруару ове године најављено оживљавање култног бренда, сада је на престижном сајму Car Design Event 2025 у Минхену премијерно представљена и прва макета будућег аутомобила.

07. 05. 2025. у 14:08

Коментари (0)

СРПСКА ПОСЛА! Амери затечени, ево где је Никола Јокић отишао после чуда Денвера у Оклахоми (ВИДЕО)