ТУФАХИЈЕ, БАШ КАО КОД НАШИХ БАКА: Рецепт за омиљени десерт са јабукама и орасима

Јована Васић

07. 03. 2025. у 16:00

Баке су радо спремале туфахије, а ми скоро и да не знамо којег су укуса. Поред баклаве, нема лепшег слаткиша од туфахија које морате да спремите по овом једноставном рецепту.

ТУФАХИЈЕ, БАШ КАО КОД НАШИХ БАКА: Рецепт за омиљени десерт са јабукама и орасима

Фото Shutterstock

Састојци:

  • 10 јабука
  • 500 г шећера
  • 500 мл воде
  • 150 г млевених ораха
  • лимунов сок
  • 1 кашика млека
  • 1 кесица ванилиног шећера
  • слатка павлака или шлаг, према вољи

Припрема:

Ољуштите све јабуке и извадите лагано и прецизно костице и средишњи део.

Прво направите сируп тако што ћете да сипате у велику шерпу воду, шећер и лимунов сок.

Када сируп прокључа спустите у њега лагано јабуке и кувајте их око 15 минута. Водите рачуна да буду куване али и довољно чврсте да се не распадну.

Извадите јабуке из сирупа и оставите их да се охладе на собној температури.

За то загрејте млеко и сипајте у њега ванилин шећер и тако врело прелијте преко млевених ораха. Добро измешајте смесу и са њом напуните удубљење у јабукама.

Обичај је да се одозго туфахије украсе са слатком умућеном павлаком или шлагом, али није обавезно. Обавезно је да их држите у фрижидеру да се лепо стегну до послуживања.

(ona)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.

20. 12. 2025. у 09:41

Коментари (0)

Огласили се стручњаци – ево колико је у Србији заиста зависника од игара на срећу