ПОВЕДИТЕ РАЧУНА ШТА ЈЕДЕТЕ: За врућину само сирови и лагани оброци (ЈЕЛОВНИК)
ВИСОКЕ спољне температуре доносе бројне тегобе, чак и здравима.

Фото Shutterstock
Зато организам никако не би требало да се оптерећује јаким, масним и калоричним оброцима. Осим тога, овај период године када воћа и поврћа има у изобиљу, требало би да се искористи да се једе што је могуће ћешће сирова, свежа храна - пре свега житарице, воће и поврће. Овај режим исхране помаже организму да се освежи, а поред тога може да доведе до жељеног губитка сувишних килограма.
Оброке можете да поделите на слане и слатке. Слани подразумевају поврће, а слатки воће. Ипак, да би калоријски и хранљиво били богатији неопходне су и житарице.Житарице које се најлакше припремају за јело су јечам и овас. Око 200 до 300 грама житарица се потопи увече у води, тако да воде буде дупло више у посуди од житарица, на собној температури. Ујутру се вода исцеди, а житарице исперу у две до три воде, оставе да стоје у посуди влажне и исцеђене, и поклопљене поклопцем. На тај начин су спремне за конзумирање.
По правилу слане оброке зачињавајте маслиновим уљем, а слатке медом. Иделано је и ако пре оброка попијете чашу до две воде.

Фото: Shutterstock
Ево како би могао да изгледа "сирови" јеловник за пет дана:
Понедељак
доручак: 4 супене кашике јечма, 2 супене кашике млевених ораха, малине по жељи, 1 нарендана јабука
ручак: 4 супене кашике јечма, 2 супене кашике млевених ораха, 1 исецкани парадајз, 100 г наренданог купуса, црног и белог лука по жељи , зачини и маслиново уље по жељи
ужина: 3 ораха и 3 суве смокве
вечера: цеђени сок по жељи

Фото Shutterstock
Уторак
доручак: 4 супене кашике овса, 2 супене кашике млевених ораха, 3 крушке исецкане
ручак: 4 супене кашике овса, 2 супене кашике млевених ораха, 1 исецкани краставац, 1 исецкана паприка, црног и белог лука по жељи, зачини и маслиново уље по жељи
ужина: 3 ораха и 5 сувих урми
вечера: две банане или цеђени сок по жељи

Фото Shutterstock
Среда
доручак: 4 супене кашике јечма, 2 супене кашике млевених бадема, 100 г сувог грожђа, 1 крушка, исецкана
ручак: 4 супене кашике јечма, 2 супене кашике млевених бадема, 1 парадајз, исецкан, 100 г свежег спанаћа, исецканог, црног и белог лука по жељи, зачини и маслиново уље по жељи
ужина: 3 ораха и 30 г сувог грожђа
вечера: три кивија или цеђени сок по жељи

Foto: Shutterstock
Четвртак
доручак: 4 супене кашике овса, 2 супене кашике млевених ораха, 2 кивија, исецкана, 1 јабука, изгњечена
ручак: 4 супене кашике овса, 2 супене кашике млевених ораха, 1 исецкани краставац, 100 г нареднаног купуса, црног и белог лука по жељи, зачини и маслиново уље по жељи
ужина: 3 ораха и 5 сувих урми
вечера: две крушке или цеђени сок по жељи

Фото: Free Images Pixabay
Петак
доручак: 4 супене кашике јечма, 2 супене кашике млевених ораха, изгњечена или исецкана банана, бобичасто воће по жељи
ручак: 4 супене кашике овса, 2 супене кашике млевених ораха, 1 парадајз, исецкан, 1 паприка, исецкана, црног и белог лука по жељи, зачини и маслиново уље по жељи
ужина: 8 бадема и 3 суве смокве
вечера: 150 г малина заслађених медом

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио
ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.
05. 06. 2025. у 17:05

СРПСКА ПОСЛА: Никола Јокић запањио свет! Вратио се у Србију и урадио ОВО (ВИДЕО)
НИКОЛА Јокић је најбољи кошаркаш планете, али дајте му лопту и биће најбољи у сваком спорту. То је показао још једном.
08. 06. 2025. у 08:54

"ПЛАНИРАМ СВОЈУ САХРАНУ" Водитељка о тешкој болести
ЗВЕЗДА ријалити емисије „The Real Houswives of Beverly Hills“ и водитељка Теди Меланкамп (43), суочава се с тешком болешћу. Оперисала је тумор на мозгу, али се болест проширила и на плућа. Теди је открила да њен отац, рок легенда Џон Меланкамп (73), већ планира њену сахрану.
15. 06. 2025. у 21:19
Коментари (0)