ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Шлаг, глазура и савршена сочност
Ако тражите савршену торту која изгледа као из витрине врхунске посластичарнице, а ипак је лако направити код куће, ова чоколадна торта је идеалан избор. Мекана и сочна какао основа, нежан крем од шлага и маскарпонеа, преливени баршунастом чоколадном глазуром – комбинација која се топи у устима.

ФОТО: Novosti
Састојци:
Какао основа:
- 3 јаја
- 100 гр шећера
- 80 мл уља
- 100 мл млека
- 150 гр брашна (тип 400)
- 2 кашике какаоа
- 1 кашичица прашка за пециво
Крем (шлаг):
- 500 мл густе павлаке (30–36%)
- 250 гр маскарпоне сира
- 3 кашике шећера у праху
- 1 паковање учвршћивача за павлаку (по жељи)
Глазура:
- 150 гр млечне чоколаде
- 50 гр путера
- 3 кашике густе павлаке (30%)
Припрема:
Основа:
Умутите јаја и шећер док не постану пенаста и светла. Додајте уље и млеко, лагано промешајте. Умешајте брашно, какао и прашак за пециво, па изједначите смесу. Сипајте у плех (25×25 цм) и пеците 20–25 минута на 180 °C. Оставите да се охлади.
Крем:
Умутите густу павлаку са шећером у праху (и учвршћивачем ако користите) до чврстих врхова. Додајте маскарпоне и кратко измешајте до глатке текстуре. Премажите охлађену основу.
Глазура:
У шерпи на лаганој ватри отопите чоколаду, путер и павлаку. Лагано прохлађену глазуру прелијте преко крема и равномерно распоредите.
Хлађење:
Торту охладите најмање 2–3 сата, најбоље преко ноћи.
Уживајте!

"НА СТОЛУ СУ РАТНИ ПРЕДЛОЗИ, БРИСЕЛ ХОЋЕ РАТ!" Орбан се хитно јавио из Копенхагена
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан навео је из Копенхагена, где учествује на самиту Европске политичке заједнице, да је ситуација озбиљна и да се на столу налазе, "отворени, ратно оријентисани предлози".
02. 10. 2025. у 08:59

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)
ПОГЛЕДАЈТЕ како ће се ледени облак кретати над Србијом и које крајеве кад погађа невреме. Данас и сутра облачно са кишом и хладно, осим на северозападу Војводине где ће се задржати суво време, најавио је РХМЗ.
02. 10. 2025. у 10:47

ОГЛАСИЛА СЕ БИЉА НАКОН РАСТАНКА ОД АЦЕ ИЛИЋА: "Видећу како време пролази..."
ИАКО растављени, Биља и Аца имају велики разлог за славље.
01. 10. 2025. у 12:20
Коментари (0)