КАКО ДА НАПРАВИТЕ ЗДРАВ СОК ОД БРЕСКВЕ? Одличан је у борби против холестерола, штити срце и вид
БРЕСКВЕ су сочно, освежавајуће воће богато витаминима, идеално за летње дане и здравље срца.
Фото Shutterstock
Постоји неколико сорти брескви, али су им нутритивне вредности веома сличне. Брескве су такође веома богате водом и освежавајуће, што их чини изузетно погодним за конзумацију на високим летњим температурама.
ПОТРЕБНО ЈЕ:
1 кг зрелих брескви
1 л воде
сок од 1 лимуна
по жељи: мало меда или стевије
ПРИПРЕМА
Најпре оперите и ољуштите зреле брескве, пажљиво уклоните коштице и исеците их на комаде. Тако припремљене брескве ставите у шерпу са литром воде и кувајте око 10 до 15 минута, све док не омекшају.
Након кувања, склоните шерпу са ватре и оставите да се садржај мало прохлади. Потом, уз помоћ штапног миксера или блендера, измиксајте све у глатку смесу.
Уколико желите бистрији сок, процедите га кроз цедиљку. Ако више волите пунији, кашасти напитак богат влакнима, можете прескочити цеђење.
Додајте свеже исцеђен сок од лимуна, а по жељи и мало меда или стевије, како бисте прилагодили укус.
На крају, сипајте сок у чисте, стерилисане флаше и чувајте у фрижидеру. Најбоље је конзумирати га у року од три дана.
ЗДРАВЉЕ СРЦА
Брескве су богате бета-каротеном, прекурсом витамина А, који је неопходан за здравље очију и коже. С обзиром на то да су богате и витамином Ц, помажу у бољој асимилацији гвожђа у организму.
Витамин Е који садрже ефикасан је у спречавању стварања артеријског плака и развоја атеросклерозе, а витамин Б2 је користан за здравље очију и коже. Бресква такође садржи минералне соли попут фосфора, магнезијума и калијума, што је посебно важно за здравље срца.
Због високог садржаја влакана, брескве помажу у снижавању нивоа холестерола у крви и регулишу крвни притисак. Једно велико воће обезбеђује пет до девет процената препорученог дневног уноса влакана за одраслу особу. Такође, кора воћа је најбогатија влакнима.
ЕНЕРГИЈА
Брескве су богате витамином Б3, који учествује у многим метаболичким реакцијама и посебно је одговоран за производњу енергије.
Најздравије су и најосвежавајуће када се једу свеже, али можете од њих направити и компот (само пазите на количину додатог шећера), додати их у кашу или јогурт за доручак или направити укусан густи сок од њих.
(курир.рс)
Препоручујемо
ПОСНА САЛАТА СА ТУЊЕВИНОМ: Брза и укусна салата за сваку прилику
18. 11. 2025. у 11:42
ПИЛЕЋЕ ЋУФТЕ У КРЕМАСТОМ СОСУ СА КАРФИОЛОМ: Дивно за хладне дане и породични ручак
18. 11. 2025. у 08:00
ДИНСТАНА КОБАСИЦА СА КУПУСОМ: Рецепт за традиционално домаће јело
18. 11. 2025. у 07:00
"ТИ СИ КРЕТЕН!" Жестока свађа у студију Хит твита, Бабић ударио на Антонијевића
ЖЕСТОКА свађа избила је вечерас у студију телевизије "Пинк" у емисији Хит Твит где гостују председница Народне Скупштине Србије Ана Брнабић, правник Милан Антонијевић и бизнисмен Бранко Бабић.
16. 11. 2025. у 21:55
ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година
УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски тврди да Русија планира да покрене велику агресију на европском континенту 2029. или 2030. године, наводећи да на то указује повећана руска производња оружја.
13. 11. 2025. у 10:54
ТАЈ МАЛИ ЖУТ БИКИНИ: Тенисерке запалиле нет фоткама са плаже
АРИНА Сабаленка и Паула Бадоса су у жижи.
18. 11. 2025. у 11:34
Коментари (0)