ТОРТА ОПЕРА: Француска фантазија слатких укуса у споју са кафом

Новости онлине

04. 10. 2024. у 13:00

Чувена опера торта настала је око 1960. године, а креирао ју је познати француски шеф кухиње Ленотре.

ТОРТА ОПЕРА: Француска фантазија слатких укуса у споју са кафом

Foto: Shutterstock

Служи се по операма, а у Њујоршкој опери је позната чињеница да морате да резервишете столове да бисте, пре догађаја, појели парче овог феноменалног десерта. Доносимо вам рецепт како да је направите сами, код куће.

Састојци:

За бисквит: (За 2 коре)

  • 225 г бадема млевених
  • 225 г шећера
  • 60 г брашна
  • 2x4 жуманцета
  • 50 г путера
  • 2x4 беланца
  • 40 г шећера

За крем од кафе:

  • 150 г шећера
  • 100 г воде
  • 2 јаја
  • 250 г путера
  • 1 велика кашика нес или инстант кафе

За ганаш:

  • 200 г чоколаде 
  • 150 г слатке павлаке
  • 1 чајна кашичица нес или инстант кафе

За глазуру:

  • 100 г чоколаде
  • 100 г слатке павлаке

За кафени сируп:

  • 150 г шећера
  • 200 мл воде
  • 1 пуна кашика домаће или инстант кафе

Припрема:

Припрема бисквита

Обложите плех масним папиром и намажите га. Тако урадите и са другим плехом. Онда умутите 4 беланца и шећер, па одвојено умутите 4 жуманца и додајте им 2 кашике отопљеног, али не врућег путера. Затим измешајте бадеме, шећер, брашно. Потом жуманца са путером додајте полако у беланца па ставите и бадеме, шећер и брашно. Равномерно распоредите смесу на плех. Пеците око 15 минута на 180 степени. Поновите поступак и са другом кором па обе прережите на пола да добијете четири корице.

Припрема крема од путера и кафе

Направите сируп од 150 г шећера и 100 мл воде, ставите на шпорет и кувајте 7 минута. Добићете густ сируп. То онда одмах додајте претходно умућеном једном јајету и једном жуманцету, и мутите док не побели и постане баш густ. Додајте путер у комадићима и наставите да мутите, све док се маса не удвостручи. Тој смеси додајте једну кашику инстант кафе, коју сте претходно растопили са мало воде.

Припрема ганаша

Ставите павлаку да проври са једном кашиком инстант кафе па томе додајте 200 г иситњене чоколаде. Онда пустите да се охлади. Потребно је да сируп не буде много густ, тек толико да можете да квасите коре. Прскајте коре са пуно сирупа, па онда трећину путер креме намажите по кори, па додајте другу кору опет натопљену кафеним сирупом, па додајте ганаш крему и по тој кори, па ставите трећу кору, опет поспите сирупом па на њу путер крема. На крају, задњу кору намажите кафеним сирупом па целу премажите остатком путер креме. Након тога, направите глазуру тако што ћете да скувате 100 мл павлаке слатке са 100 г чоколаде. Кад се глазура охлади, премажите је преко целе торте.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                (trpeza)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО Захарова упутила мистериозну поруку Западу

"ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО" Захарова упутила мистериозну поруку Западу

ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су западне земље забринуте због тога каква би још нова испитивања оружја Русија могла да спроведе након демонстрације ракете "Буревестник".

01. 11. 2025. у 19:52

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.

29. 10. 2025. у 16:17

АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!

АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!

ПЕВАЧ Аца Лукас поново је изазвао велику пажњу јавности када је гостовао у подкасту „Б-13“ код македонског шоумена Бојана Јовановског, познатијег као Боки 13, и жестоко критиковао певачицу Неду Украден. У свом препознатљивом стилу, без длаке на језику, Лукас је коментарисао, како тврди, „вишеструки идентитет“ своје колегинице.

04. 11. 2025. у 12:33

Коментари (0)

ЛИГА ШАМПИОНА: Влаховић погодио али недовољно за тријумф Јувентуса,  Бајерн сломио актуелног шампиона Европе, Ливерпул савладао Реал