ШАРЛОТА ИЛИ ОКРЕНУТИ КОЛАЧ: Готово за 15 минута са минимум састојака
Две јабуке и тигањ - основа су овог брзог колача који се припрема за 15 минута.
У многим земљама се овај "преврнути колач" зове "шарлота" и свуда се припрема на сличан начин. Може да се пече само на рингли, али је тада неопходно колач окренути, како би се испекао и са друге стране.
Састојци:
шећер
шоља млевених ораха
4 јајета
4 кашике брашна
Припрема:
Дно дубљег тигања или шерпе се прекрије шећером дебљине један сантиметар. Очисте се јабуке на кришке и ређају у круг да покрију цело дно. Јабуке се поспу са мало млевених ораха. Сзави се у загрејану рерну да се кратко пече.
Колач може да се пече и на рингли, али онда мора да се окреће два пута - што није једноставно!
Док се јабуке пеку у дубљој посуди се направи патишпањ од четири јајета. Прво се улупају четири беланца, додају се четири кашике шећера, четири жуманца и, на крају, четири кашике брашна.
Посуда са јабукама се извади из рерне, прелије патишпањ преко јабука и врати у рерну. колач се пече 15 минута, али се проверава чачкалицом да ли је печен.
Када је готов тигањ или шерпа се поклопе великим тањиром и нагло окрене колач. Уколико се сервира шлагом овај колач ће бити још укуснији.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ХРСКАВЕ ТУРСКЕ ТУЛУМБЕ: Тајна је у триковима током припреме (ВИДЕО)
29. 01. 2023. у 18:56
БРЗИ И ОСВЕЖАВАЈУЋИ ЧИЗКЕЈК: Оставите да се хлади преко ноћи и готов је за јело
27. 01. 2023. у 18:57
ОТАЦ ПРЕРЕЗАО ЋЕРКИЦИ (2) ВРАТ И ОСТАВИО ЈЕ ДА УМРЕ: Шокантни детаљи убиства девојчице, из куће се чуо врисак
ОТАЦ са Флориде ухапшен је због сумње да је убио своју двогодишњу ћеркицу.
01. 06. 2024. у 11:25
ВАЖНА ОДЛУКА СТУПА НА СНАГУ 15. ЈУНА: Возачи електричних тротинета моћи ће да учествују у саобраћају само под једним условом
МУП Републике Србије издао је саопштење у коме се наводе обавезе возача електричних тротинета, а од 15. јуна моћи ће да учествују у саобраћају само под условом да имају одговарајућу налепницу.
01. 06. 2024. у 10:30
"СЛОМИЛО МЕ ЈЕ, ПОТПУНО" Смрт у дому Снежане Савић - глумица месецима ћутала: "Много ми је тешко..."
ДОМ драмске уметнице почетком године завијен је у црно, а она од тог трена не може да дође себи.
30. 05. 2024. у 20:59
Коментари (0)