КИСЕЛИ КУПУС НА НЕМАЧКИ НАЧИН: Додају му зачин због којег буде савршено укусан и не квари се до пролећа

В.Н.

11. 10. 2025. у 15:51

НЕМАЧКИ купус се најчешће служи уз кобасице, свињетину или пире кромпир, а припрема се веома једноставно, уз само неколико састојака и мало стрпљења.

КИСЕЛИ КУПУС НА НЕМАЧКИ НАЧИН: Додају му зачин због којег буде савршено укусан и не квари се до пролећа

Фото Shutterstock

Кисели купус, или Сауеркраут, представља један од најпознатијих традиционалних додатака у немачкој кухињи.

Ова ферментисана делиција не само да има богат, пикантан укус, већ је и одличан извор пробиотика и витамина Ц. Немачки купус се најчешће служи уз кобасице, свињетину или пире кромпир, а припрема се веома једноставно, уз само неколико састојака и мало стрпљења.

 

Састојци:

2 главице белог купуса (око 2 кг)
30 г морске соли (15 г по килограму купуса)
1 кашика кима (опционо, али традиционално у немачкој верзији)
1-2 ловорова листа
5-6 зрна црног бибера

Припрема:

1. Оперите и очистите купус. Исеците га што тање,  идеално је да користите ренде за купус.

2. У великој посуди помешајте купус и со. Почните да га гњечите рукама, со ће помоћи да купус пусти сок. То траје 10-15 минута, док се не појави течност.

3. Додајте ким, ловоров лист и бибер. Добро промешајте.

4. Пребаците купус у стерилну стаклену теглу или керамичко буренце. Притисните га кашиком или нечим тешким како би сок прекрио купус. Битно је да купус остане потопљен у сопственом соку како не би дошло до кварења.

5. Покријте газом или поклопцем који не затвара херметички. Оставите купус да се кисели на собној температури (18–22°Ц) око 7 до 14 дана. Пробајте после 7 дана. Ако је довољно кисео, можете га преместити у фрижидер да успорите кисељење.

(Најжена)

 

БОНУС ВИДЕО - ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Страхиња Тривковић дипломата знања и спорта

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МОЛДАВИЈА ДОНЕЛА ОДЛУКУ ВЕЗАНУ ЗА СРБИЈУ: Ограничили увоз ове намирнице из наше земље

МОЛДАВИЈА ДОНЕЛА ОДЛУКУ ВЕЗАНУ ЗА СРБИЈУ: Ограничили увоз ове намирнице из наше земље

ВЛАДА Молдавије донела је одлуку о привременом ограничењу увоза шећера из Србије, уз образложење да на тај начин жели да заштити домаћу производњу и стабилизује тржиште.

10. 10. 2025. у 13:22

РУСИ ОТКРИЛИ ЧИМЕ СУ СИНОЋ ГАЂАЛИ УКРАЈИНУ: Одговор на терористичке ударе по цивилним објектима

РУСИ ОТКРИЛИ ЧИМЕ СУ СИНОЋ ГАЂАЛИ УКРАЈИНУ: "Одговор на терористичке ударе по цивилним објектима"

РУСКЕ оружане снаге током ноћи извеле су масовни напад на енергетске објекте који напајају војно-индустријски комплекс Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.

10. 10. 2025. у 14:48

НАУЧНИЦИ ЗАБРИНУТИ: Открили нешто алармантно што цури испод океана око Антарктика: Непознаница - не знамо зашто

НАУЧНИЦИ ЗАБРИНУТИ: Открили нешто алармантно што цури испод океана око Антарктика: "Непознаница - не знамо зашто"

НАУЧНИЦИ су открили алармантан феномен на Антарктику - метан, гас који снажно загрева планету, ослобађа се из пукотина на морском дну "запањујућом брзином" како се регија загрева. Ово откриће изазива бојазан да су постојеће прогнозе глобалног отопљавања можда биле подцењене, пише Си Ен Ен.

11. 10. 2025. у 10:46

Коментари (0)

ДРАМАТИЧНО РУСКО УПОЗОРЕЊЕ: Американци групишу велике војне снаге, покушај инвазије сасвим могућ