ДОМАЋИ ЧИМИЧУРИ: Аргентински сос који осваја

Milena Tomasevic

26. 09. 2025. у 16:00

Чимичури је један од најпознатијих сосова аргентинске кухиње, који се најчешће служи уз печено месо, али се одлично слаже и са поврћем, рибом или свежим хлебом. Освежавајући и ароматичан, припрема се од неколико основних намирница и спреман је за само неколико минута.

ДОМАЋИ ЧИМИЧУРИ: Аргентински сос који осваја

ФОТО: Novosti

Састојци:

  • 1 шоља ситно сецканог свежег першуна
  • 4 чена белог лука (ситно сецкана или згњечена)
  • 2 кашике сушеног оригана
  • 1 кашичица млевене чили папричице (по жељи, ако волите љуто)
  • ½ кашичице млевеног црног бибера
  • ½ кашичице соли
  • ½ шоље црвеног винског сирћета
  • ¾ шоље маслиновог уља (или блажег неутралног уља)
  • 1 кашика ситно сецканог белог или црвеног лука (по жељи)
  • 1 кашичица ситно сецкане црвене паприке (по жељи, за боју и текстуру)

Припрема:

Ситно исецкајте першун, бели лук, лук и црвену паприку. У чинији помешајте све сецкане састојке, додајте оригано, чили, бибер и со. Додајте сирће и добро промешајте да се састојци упију. Уз мешање полако додајте уље како би се сос лепо емулговао. Пробајте и по потреби додатно зачините. Оставите сос најмање 30 минута да одстоји, а идеално је да се хлади сат времена пре служења.

Чување: Сос чувајте у стакленој, добро затвореној тегли до 7 дана у фрижидеру.

Уживајте! 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

КАМЕРА КОЈА И ДАЉЕ ДИКТИРА ПРАВИЛА ИГРЕ – Хуаwеи Пура 80 Про