ТОСКАНСКА ЧОРБА СА ПАЛЕНТОМ: Припрема је једноставна, а резултат – право мало гастрономско уживање
Ако волите богате, ароматичне чорбе, ова тосканска чорба са палентом ће вас одушевити. Комбинација поврћа, пасуља и кеља даје јој пун укус и хранљивост, док палента додаје неодољиву кремасту текстуру.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 4 кашике маслиновог уља
- 1 средњи црвени лук, ситно исецкан
- 1 средња шаргарепа, ситно исецкана
- 2-3 стабљике целера, ситно исецкане
- 3 листа жалфије, уситњена
- пола кг тосканског кеља, без стабљика, исецканог
- 250 г сецканог парадајза (из конзерве)
- 125 г парадајз-соса
- 1 конзерва пасуља, оцеђеног
- 700 мл бујона од поврћа
- 120 г паленте
- Со и бибер по укусу
Припрема:
У великој шерпи загрејте маслиново уље на средње јакој ватри. Додајте црвени лук, шаргарепу и целер па динстајте уз повремено мешање, док не омекшају. Додајте уситњену жалфију и кратко пропржите, око 30 секунди, док не пусти арому. Умешајте исецкан кељ и посолите. Кувајте док не почне да омекшава. Сипајте сецкани парадајз и пасирани парадајз-сос, затим додајте пасуљ. Промешајте.
Улијте бујон, сачекајте да проври, а затим смањите температуру и оставите да се лагано крчка 10 минута. Док мешате чорбу, постепено додајте паленту, непрестано мешајући како бисте спречили грудвице. Кувајте још 3-5 минута, док не добијете густу и кремасту конзистенцију. По укусу додајте још соли и бибера. Послужите топло, уз додатак маслиновог уља.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ДОМАЋА ЧОРБА ОД СРЕМУША: Савршен избор за лаган, здрав и хранљив оброк
18. 03. 2025. у 11:00

НЕОДОЉИВА ЧОРБА ОД ДИМЉЕНОГ ЛОСОСА: Брза и једноставна припрема савршено укусног јела
06. 03. 2025. у 10:30Jована Васић

ЧОРБА ОД ПЕЧЕНОГ ПАРАДАЈЗА И ЛУКА: Припрема је необична, али једноставна, а укус божанствен (ВИДЕО)
19. 02. 2025. у 09:00Јована Васић

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО КРАЈ: Коме је припао дворац у Бечу? Развели се Тони и Драгана
ПЕВАЧИЦА Драгана Мирковић и бизнисмен Тони Бијелић званично су се развели након 25 година брак.
30. 04. 2025. у 12:32
Коментари (0)