СВИЊСКИ БУТ У СОСУ: Рецепт за празнични специјалитет

Milena Tomasevic

25. 12. 2025. у 20:23

Сочни медаљони свињског бута у комбинацији са кремастим сир сосом и нотом вина чине ово јело савршеним за празничну трпезу или свечану вечеру. Брзо се припрема, а укуси се сливају у богат и ароматичан оброк.

СВИЊСКИ БУТ У СОСУ: Рецепт за празнични специјалитет

ФОТО: Novosti

Састојци 

  •  800-1000 ге свињског бута
  • ½ црног лука, ситно исецканог
  • 1 чен белог лука, млевено
  • 100 г млевеног или ренданог сира (кајмак, гауда, едам или крављи сир)
  • 200 мл густе павлаке
  • 100 мл белог вина (или слатког вина по жељи)
  • маслиново уље
  • со и бибер по укусу

Припрема:

Исеците свињски бут на медаљоне дебљине 2–3 цм. Зачините их сољу и бибером. У великом тигању загрејте мало маслиновог уља на јакој ватри и пржите медаљоне са обе стране 1–2 минута док не порумене. Оставите са стране.

У истом тигању смањите ватру на средњу и пропржите сецкани лук и бели лук док не омекшају и лук постане провидан. Додајте вино и кувајте 2–3 минута да алкохол испари. Умешајте густу павлаку и добро промешајте. Додајте млевени или рендани сир и мешајте док се потпуно не отопи и не сједини са павлаком, формирајући кремасти сос.

Вратите медаљоне у тигањ са сосом. Кувајте све заједно 5–7 минута на лаганој ватри да се укуси сједине и сокови од меса уклопе у сос. Послужите топло уз печени кромпир.

Уживајте!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.

20. 12. 2025. у 09:41

Коментари (0)

ДАН МИРА И МЕЂУСОБНОГ УВАЖАВАЊА: Шта православци треба да ураде за католички Божић?