ТАЈНА САВРШЕНОГ ПРЕБРАНЦА: Како да пасуљ остане сочан и кремаст чак и трећег дана након припреме

В.Н.

13. 12. 2025. у 13:50

СВИ смо ово искусили - пасуљ пребранац који је првог дана био краљ трпезе, а већ сутрадан постао разочарање. Али, замислите да постоји начин да ово омиљено традиционално јело остане сочно, кремасто и пуно укуса данима након припреме. Да, могуће је, и тајна не лежи у скупим састојцима, већ у техници коју су многи заборавили.

ТАЈНА САВРШЕНОГ ПРЕБРАНЦА: Како да пасуљ остане сочан и кремаст чак и трећег дана након припреме

Foto: Shutterstock

Пасуљ пребранац је срце наше домаће кухиње, а уз праве кораке, он постаје јело које повезује генерације и штеди ваше време, јер је трећег дана можда и најбољи.

Тајна кремасте текстуре коју нико не открива

Кључ за пасуљ пребранац који се не претвара у „суви бетон“ лежи у балансу течности и масноће, као и стрпљењу са луком. Већина греши јер превише исуши пасуљ пре печења. Овде ћемо променити правила игре.

Састојци:

  • 500г пасуља (најбоље тетовац или градиштанац)
  • 800г црног лука (да, скоро дупло у односу на пасуљ – ово је кључ!)
  • 2 дл уља (не штедите, пасуљ воли масноћу)
  • 1 кашика слатке алеве паприке
  • 1 кашичица туцане љуте паприке (по укусу)
  • Со, бибер, ловоров лист

Припрема корак по корак:

Прво, пасуљ потопите преко ноћи. Сутрадан га прокувајте у првој води, проспите је, а затим налијте нову топлу воду и кувајте док зрно не омекша, али пазите да се не распадне. Сачувајте воду у којој се кувао, она је пуна скроба и то је "лепак" који нам треба.

Док се пасуљ крчка, исеците лук на ребарца. Динстајте га на доста уља, полако, на тихој ватри, бар 40 минута док не постане стакласт и скоро се истопи. Додајте зачине у лук.

У земљану посуду или ватросталну чинију ређајте ред пасуља, ред лука. На крају, све залијте водом у којој се пасуљ кувао тако да огрезне (да вода пређе преко пасуља за један прст). Пеците на 180 степени око сат времена. Не дозволите да сва течност испари! Извадите га док још "бућка" - хлађењем ће се стегнути и постати савршено кремаст.

Савети мајстора за савршен резултат

Не бацајте воду: Никада не користите обичну воду за наливање пребранца, искључиво ону у којој се кувао пасуљ. Скроб из ње даје густину.Карамелизација лука: Лук мора бити сладак и потпуно мек пре него што уђе у рерну. Ако хрска, јело неће бити кремасто.Време одмора: Пребранац је увек бољи када „одмори“. Не служите га врелог директно из рерне, већ млаког.

Моћ пасуља коју игноришемо

Истраживања показују да је пасуљ једна од нутритивно највреднијих намирница. Осим што је богат протеинима, он садржи сложене угљене хидрате који споро отпуштају енергију. Занимљиво је да јела попут пребранца, када се подгревају, заправо повећавају ниво „отпорног скроба“, који је фантастичан за пробаву. Дакле, тај пасуљ пребранац од трећег дана није само укуснији, већ може бити и здравији за ваша црева!

Укус који окупља породицу

Нема лепшег осећаја од мириса дома док се из рерне шири топлина и укус који сви обожавају. Овај пасуљ пребранац није само рецепт, то је тренутак заједништва, сигурности и чистог хедонизма. Не дозволите да вас страх од „сувог ручка“ спречи да уживате. Припремите га данас, у великој количини, и обезбедите себи дане уживања без кувања. Пробајте овај рецепт већ овог викенда и јавите нам утиске, верујемо да ће постати неизоставан део ваше трпезе.

(Крстарица)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

Коментари (0)

ЦЕЦА МЕ ЗВАЛА ДА ЖИВИМ КОД ЊЕ: Слађа Алегро завршила на улици, кућа страдала у поплави