ПЕЧЕНИ СВИЊСКИ КОТЛЕТИ У СОСУ: Нежно, сочно и ароматично

Milena Tomasevic

30. 10. 2025. у 14:30

Јело које спаја хрскаву текстуру похованог меса и богат, мирисни сос од путера, белог лука и зачина. Сваки залогај топи се у устима, а кремасти сос даје котлетима онај стари, добро познати укус домаће кухиње.

ПЕЧЕНИ СВИЊСКИ КОТЛЕТИ У СОСУ: Нежно, сочно и ароматично

ФОТО: Novosti

Састојци

За месо:
  • 6 кришки свињског филеа без костију
  • со и бибер по укусу
  • брашно за посипање
  • 2 јајета
  • презле за премазивање
  • уље за пржење

За сос:

  • 2 шоље чорбе (пилеће или поврћне)
  • 2 кашике парадајз пиреа
  • 2 кашике павлаке (18% млечне масти)
  • 1 кашика путера
  • 1 кашика брашна
  • 1 чење белог лука (пресовано)
  • 1 кашичица мајчине душице
  • со, бибер и слатка паприка по укусу


Припрема

Лагано изгњечите кришке свињског филеа чекићем за месо. Зачините сољу и бибером са обе стране. Уваљајте котлете редом у брашно, умућена јаја и презле, тако да добију леп, равномеран слој. Пржите котлете у врелом уљу са обе стране док не добију златну корицу. Не морају бити потпуно испржени – довршиће се у рерни.

У шерпи отопите путер, додајте брашно и кратко пропржите. Постепено сипајте чорбу уз мешање да се не створе грудвице. Додајте парадајз пире, пресован бели лук, зачине и павлаку. Кувајте 5–6 минута, док сос не постане густ и кремаст.

Поређајте котлете у ватросталну посуду и прелијте их припремљеним сосом тако да буду добро прекривени. Пеците у рерни загрејаној на 180°C око 25–30 минута, док се сос благо не запече по ивицама.

Послужите котлете док су врући, уз пире кромпир, динстано поврће или свежу салату од купуса. По жељи, у сос можете додати и мало белог вина или кашику сенфа за још интензивнији укус.

Уживајте!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОВО НИКАКО НЕ РАДИТЕ ДРУГОГ ДАНА СВЕТОГ НИКОЛЕ: Обичаји које многи верници не знају

ОВО НИКАКО НЕ РАДИТЕ ДРУГОГ ДАНА СВЕТОГ НИКОЛЕ: Обичаји које многи верници не знају

СВЕТИ Никола или Никољдан је слава коју слави велики број верника у Србији. Често можемо чути да је то дан када или славите или идете на славу, па не чуди што се за овај дан везују бројни обичаји.

20. 12. 2025. у 08:41

Коментари (0)

THE DORCOL RESIDENCE ПРЕДСТАВЉЕН НА ДОГАЂАЈУ ГОДИНЕ: Нови стандард луксузног становања у Београду