ПЕЧЕНИ СВИЊСКИ КОТЛЕТИ У СОСУ: Нежно, сочно и ароматично
Јело које спаја хрскаву текстуру похованог меса и богат, мирисни сос од путера, белог лука и зачина. Сваки залогај топи се у устима, а кремасти сос даје котлетима онај стари, добро познати укус домаће кухиње.
ФОТО: Novosti
Састојци
- 6 кришки свињског филеа без костију
- со и бибер по укусу
- брашно за посипање
- 2 јајета
- презле за премазивање
- уље за пржење
За сос:
- 2 шоље чорбе (пилеће или поврћне)
- 2 кашике парадајз пиреа
- 2 кашике павлаке (18% млечне масти)
- 1 кашика путера
- 1 кашика брашна
- 1 чење белог лука (пресовано)
- 1 кашичица мајчине душице
- со, бибер и слатка паприка по укусу
Припрема
Лагано изгњечите кришке свињског филеа чекићем за месо. Зачините сољу и бибером са обе стране. Уваљајте котлете редом у брашно, умућена јаја и презле, тако да добију леп, равномеран слој. Пржите котлете у врелом уљу са обе стране док не добију златну корицу. Не морају бити потпуно испржени – довршиће се у рерни.
У шерпи отопите путер, додајте брашно и кратко пропржите. Постепено сипајте чорбу уз мешање да се не створе грудвице. Додајте парадајз пире, пресован бели лук, зачине и павлаку. Кувајте 5–6 минута, док сос не постане густ и кремаст.
Поређајте котлете у ватросталну посуду и прелијте их припремљеним сосом тако да буду добро прекривени. Пеците у рерни загрејаној на 180°C око 25–30 минута, док се сос благо не запече по ивицама.
Послужите котлете док су врући, уз пире кромпир, динстано поврће или свежу салату од купуса. По жељи, у сос можете додати и мало белог вина или кашику сенфа за још интензивнији укус.
Уживајте!
Препоручујемо
ЗЕЛЕНСКИ СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА ПОСЛАО ПОРУКУ ОЧАЈА: Руса је све више и више! Ситуација тешка и компликована
ПРЕДСЕДНИК Украјине Володимир Зеленски је изјавио да је ситуација на фронту тешка и компликована и да се повећава број руских снага.
20. 12. 2025. у 07:09
ОВО НИКАКО НЕ РАДИТЕ ДРУГОГ ДАНА СВЕТОГ НИКОЛЕ: Обичаји које многи верници не знају
СВЕТИ Никола или Никољдан је слава коју слави велики број верника у Србији. Често можемо чути да је то дан када или славите или идете на славу, па не чуди што се за овај дан везују бројни обичаји.
20. 12. 2025. у 08:41
ВИДИТЕ СНИМАК - ШУТИРАЈУ ГА: Вујадин Савић нападнут у Београду - усред тржног центра (ВИДЕО)
БИВШИ фудбалер Црвене звезде наводно је нападнут у једном тржном центру у Београду.
18. 12. 2025. у 22:08
Коментари (0)