РЕЦЕПТ ЗА СЛАВСКУ САРМУ: Традиција стара 100 година, а мирис обара са ногу
РЕЦЕПТ за славску сарму се годинама преноси, а постао је виралан јер гарантује да ће бити савршено чврста споља и сочна изнутра.
Foto: Printscreen Youtube/SosKuhinja
Ништа не мирише на славу као сарма која се крчка сатима, а топи се под кашиком. Кад се отвори поклопац и замирише димљено месо и купус, знате да је славска трпеза спремна.
Састојци:
1 главица киселог купуса (већа, збијена)
800 г мешаног млевеног меса (свињско-јунеће)
150 г димљене сланине (ситно сецкане)
1 већа главица црног лука
100 г пиринча
2 шаргарепе (нарендане)
1 јаје
1 кашичица сувог зачина
со, бибер, туцана паприка
1 кашика масти
1 кашика брашна
1 кашичица алеве паприке
2 листа ловора неколико
неколико парчића сувог меса или ребарца
Припрема:
Одвојите листове купуса и одсеци задебљане делове. На мало масти пропржите ситно сецкан лук и сланину док не замиришу. Додајте рендану шаргарепу, па пиринач, млевено месо, зачине и јаје. Све добро измешајте. На сваки лист ставите кашику фила, уролај и увуците крајеве.
На дно шерпе ставите неколико листова купуса и парче сувог меса, па ред сарми. Поређајте ред по ред, између убаците ловор и још мало сувог меса.
У тигању направи запршку на кашици масти пропржи брашно и алеву паприку, додајте мало воде и све то сипајте преко сарми. Налијте врелом водом (да прекрије), поклопите тањиром и поклопцем.
Крчкајте минимум 3 сата на лаганој ватри, а најбољи укус добија ако се сутрадан само подгреје у рерни.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО - ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Страхиња Тривковић дипломата знања и спорта
Препоручујемо
ПЕЧЕНА ЈАЈА СА ПЕСТОМ И ЧЕРИ ПАРАДАЈЗОМ: Медитерански оброк за 20 минута
27. 11. 2025. у 17:00
ДОМАЋИ КОЛАЧ СА БОБИЧАСТИМ ВОЋЕМ: Мирис детињства на вашем столу
27. 11. 2025. у 15:00
ЈЕДНА ГРЕШКА ИХ КОШТАЛА ЖИВОТА: Откривен узрок несреће у којој су страдали Ана Радовић и њен пријатељ (ФОТО)
АУТОМОБИЛ са телима Ане Радовић (20) и Александара Масалушић (37) пронађен је јуче на магистралном путу Пожега-Чачак, а прве информације из истраге указују да је узрок тешке несреће пребрза вожња, односно неприлагођена брзина условима на путу.
27. 11. 2025. у 18:47
У ХИТНОЈ ПОМОЋИ СЕ ЈАВИЛИ НА ПОЗИВ СА АНИНОГ ТЕЛЕФОНА: "Новости" откривају шта се дешавало након страшне несреће код Чачка
АНА Радовић (20) из Чајетине и њен пријатељ Александар Масалушић (37) погинули су у тешкој саобраћајној несрећи у Овчарско-кабларској клисури, када су се сурвали са пута Чачак-Пожега, а након несреће са Аниног телефона "ајфон" упућен је позив хитној помоћи, сазнају "Новости".
27. 11. 2025. у 14:19
ОЛИВЕРА СМЕЊЕНА: Нови уредник на РТС - муж познате певачице, дуго је на јавном сервису
НА ТОЈ позицији у РТС-у је годинама уназад била Оливера Ковачевић.
26. 11. 2025. у 12:55
Коментари (0)