НАЈПОЗНАТИЈЕ ФРАНЦУСКО ЈЕЛО: Тартифлет са сланином и кромпиром

Новости онлине

28. 03. 2025. у 10:00

Назив потиче од арапске речи „тартифла“, што значи кромпир, а јело датира из 18. века, кад се први пут помиње у књигама кувара. Осим кромпира, лука и сланине, користи се и полумекани сир реблошон, али се може користити и камамбер или бри.

НАЈПОЗНАТИЈЕ ФРАНЦУСКО ЈЕЛО: Тартифлет са сланином и кромпиром

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 1 кг кромпира
  • 350 г сланине
  • 1 главица црног лука
  • 1 чен белог лука
  • 3 кашике белог вина
  • 60 мл павлаке за кување
  • 450 г сира (или павлаке)
  • со, бибер

Припрема:

Кромпир ољуштите и скувајте у дубоком лонцу у мало посољеној води. Кад се скува, оставите да се охлади. Сланину исеците на шните па испржите у тигању док не постане хрскава. Пребаците је на тањир с папирним убрусом. Црни и бели лук ситно исецкајте па испржите на маслиновом уљу. Искључите ринглу па додајте вино. Кромпир исеците на кришке, половину положите у плех, посолите и побиберите. Сипајте сланину и издинстани црни и бели лук, па сипајте остатак кромпира. Прелијте павлаком и танким кришкама сира. Пеците око 30 минута на 200 степени.

Савет: Сир пре печења држите на собној температури да омекша.

(trpeza)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.

20. 12. 2025. у 09:41

Коментари (0)

МЛАДИ СРБИН ЗАПРЕПАСТИО АМЕРИКУ! Шутира боље од свих Срба - и не, није син Пеђе Стојаковића (ВИДЕО)