ТРАДИЦИОНАЛНИ ТУРСКИ РЕЦЕПТ ЗА САРМИЦЕ ОД ЗЕЉА: Хармонија укуса у сваком залогају

Јована Васић

26. 02. 2025. у 09:00

Овај традиционални специјалитет одише богатим укусима и савршеним спојем зачина.

ТРАДИЦИОНАЛНИ ТУРСКИ РЕЦЕПТ ЗА САРМИЦЕ ОД ЗЕЉА: Хармонија укуса у сваком залогају

Фото: Јутјуб принтскрин/Jelajelena Petrovic

Састојци:

  •  Листови зеља 300 г – око 70 – 80 листова
  • 1 шоља пиринча балдо или арборио
  • 2 главице лука ситно исецкане 400 гр
  • Маслиново уље, 150 мл
  • Пињоли, 25 г
  • Црна рибизла, сушена, 25 г – 2 кашичице
  • Млевени цимет, 1 кашичица
  • Млевени пименто, 1 кашичица
  • Сува мента, 2 кашићице
  • Црни бибер, 1/2 кашичице
  • Шећер, 2 кашичице
  • Со, 2 кашичице
  • 1 шоља воде, 200 мл
  • Лимунов сок, ½ лимуна, 2 кашике
  • Копар, сецкани, 1/2 шоље
  • Першун, сецкани 1/4 шоље (опционо)
  • Кришке лимуна и екстра девичанско маслиново уље за украс

Припрема:

Потопите пиринач у слану топлу воду на 1 сат, оперите и исперите док вода не буде бистра. Потопите и листове зеља у воду на 1 сат; оперите, исперите и оцедите. Ако користите свеже / некуване листове или ако нису мекани, бланширајте у кипућој води 2 минута
Лук врло ситно исецкати. У тигању загрејати 100 мл маслиновог уља и пржити пињоле док не порумене. Додајте лук и пржите 15 минута уз стално мешање док не омекша и не постане светлобраон. Додајте пиринач и пржите 2-3 минута уз лагано мешање. Додајте рибизле и мешајте још 1-2 мин.
Додајте зачине: цимет, пименто, нану, црни бибер, шећер и со. Промешајте  да се сви састојци сједине и додајте 1 шољу вреле воде и 2 кашике лимуновог сока. Покријте поклопцем и кувајте док се вода не упије. Искључите ринглу и пребаците фил у чинију или плех да се охлади.
Када се прохлади додати сецкани копар и першун и измешати да се сједини и оставити на страну. Положите листове, сјајном страном надоле, грубом страном са венама окренутим нагоре. Одрежите врх стабљике и додајте 1 кашичицу фила на средину листова. Преклопите странице листова у средину и уролајте лист да умотате фил у цилиндар. Ставите неколико празних листова  на дно великог лонца и покапајте мало маслиновог уља.
У шерпу распоредите сарме и на њих додајте пар кришки лимуна. Покријте тешком плочом која стане у лонац и лагано притисните. Додајте 50 мл маслиновог уља на врх и додајте врелу воду док умотани листови не буду мало потопљени (око 300 мл). Покријте поклопац и укључите ватру и када прокључа пребаците на нижу ватру и кувајте 40 – 45 мин.
Оставите да одстоји најмање 15 минута пре сервирања или послужите хладно. Пре сервирања украсите кришкама лимуна и покапајте екстра девичанско маслиново уље.

(glossy)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НОВОСТИ САЗНАЈУ: Након Литваније, још једна држава забранила прелет српског авиона до Москве

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Након Литваније, још једна држава забранила прелет српског авиона до Москве

НАКОН Литваније, и летонске власти забраниле су прелет српског авиона до Москве у коме је требало да буде председник Србије Александар Вучић, сазнају "Новости".

06. 05. 2025. у 18:27

НЕБЕНЗЈА ОДУВАО ЛАЖНОГ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА ШМИТА, ПА ИЗАШАО ИЗ САЛЕ: Нећу да те слушам, немаш право да говориш!

НЕБЕНЗЈА ОДУВАО ЛАЖНОГ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА ШМИТА, ПА ИЗАШАО ИЗ САЛЕ: Нећу да те слушам, немаш право да говориш!

У САВЕТУ безбедности Уједињених нација је у току редовна полугодишња седница о ситуацији у БиХ на којој је руски амбасадор Василиј Небензја изјавио је да Кристијан Шмит нема право да говори у име међународне заједнице у Савету безбедност, а онда изашао из сале не желевши да га слуша.

06. 05. 2025. у 17:03

Коментари (0)

СРПСКА ПОСЛА! Амери затечени, ево где је Никола Јокић отишао после чуда Денвера у Оклахоми (ВИДЕО)