ЈЕЛО КОЈЕ ОДМАХ ПОДСЕТИ НА ГРЧКУ: Сармице од винове лозе
САРМА као сарма, рећи ће неко, али ако ово јело направите са листовима винове лозе имаће специфичан и занимљив укус.

Фото Shutterstock
Грци сармице од винове лозе зову Долмадес и посебног су укуса, јер у њих они стаљају пуно свежег зачинског биља.
Потребно је:
- дл маслиновог уља
- 250 г црног лука
- 100 г пиринча дугог зрна
- 3 дл вреле воде
- со, млевени бибер
- 30-ак младих листова винове лозе
- 0,5 дл маслиновог уља
- 2 кашике сока од лимуна
- 3 дл топле воде
- сок од пола лимуна
Припрема сармица од винове лозе:
На загрејаном маслиновом уљу пропржите ситно сецкан црни лук. Када омекша и пожути додајте пиринач и, уз стално мешање, пржите 2-3 минута. Прелијте врелом водом, посолите и побиберите, промешајте и кувајте 15-ак минута. Затим фил склоните са ватре и охладите. У
међувремену листове винове лозе прокувајте пет минута у кључалој води, извадите их и оцедите. На сваки лист ставите по кашику припремљеног фила па их умотајте у мале, чврсте ваљке. Преостале листове распоредите по дну шерпе, па на њих слажите припремљене
сармице, једну до друге. Прелијте их маслиновим уљем, соком од лимуна и топлом водом. Преко сармица ставите плитак тањир, да их благо притисне, поклопите шерпу и ставите је на ватру. Када проври кувајте на умереној ватри 45 минута, пазећи да у шерпи увек има воде. Куване сармице склоните са ватре и оставите да се охладе у шерпи. Затим их послажите у плитку чинију, попрскајте соком од лимуна и послужите.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЧЕСТО ЋЕТЕ ДА ЈЕ ПРАВИТЕ: Брзинска гибаница од кора за питу, заливених кефиром
29. 08. 2024. у 07:00

ЗАХАРОВА О УПОЗОРЕЊУ ВУЧИЋУ ЗБОГ ПОСЕТЕ МОСКВИ: Бандитизам и уцена, тако делују терористичке ћелије
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је назвала упозорења Европске уније председнику Србије Александру Вучићу у вези његове посете Москви за Дан победе, "бандитизмом и уценом''.
30. 04. 2025. у 16:55

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ХАОС И ДРАМА НА САБАЛЕНКИНОМ МЕЧУ: Свађа. прозивке и на крају одлазак без руковања (ВИДЕО)
БЕЛОРУСКИЊА Арина Сабаленка савладала је Марту Костјук из Украјине за пласман у полуфинале мастерса у Мадриду, а то је било све само не обичан меч.
01. 05. 2025. у 09:30
Коментари (0)