САРМИЦЕ ОД БЛИТВЕ: Тако сочне да се топе при сваком залогају
Искористите сезону зелениша на најбољи начин. Блитва је нискокалорично поврће са високим садржајем магнезијума, гвожђа, калијума и витамина А, Ц и К, веома је храњива, што је чини савршеном намирницом не само за ваше здравље, већ и за укусан оброк.
Foto: Shutterstock
Састојци:
-
30 листова блитве
за пуњење:
1 главица црног лука
300 г млевеног меса
150 г пиринча
со и бибер према укусу
суви биљни зачин, према укусу
уље -
за прелив:
2 дл киселе павлаке
2 јајета
50 мл млека
со
слатка зачинска паприка
Припрема:
Оперите добро листове блитве, одрежите петељке и кратко избланширајте у проврелој сланој води. Оставите их са стране да се оцеде.
Пређите на припрему фила. Упржите на мало уља црни лук, а када постане стакласт, додајте му млевено месо и још кратко динстајте.
Зачините смесу наведеним зачинима, према укусу.
Посебно обарите пиринач у води, мало га посолите и сједините са месом и луком.
Узмите листове блитве један по један. Раширите лист на длан, сипајте на њега кашику фила и умотајте у сармицу.
Подмажите ватросталну посуду уљем и ређајте сармице, једну до друге.
Направите прелив од павлаке, јаја, соли и мало млека. Све добро размутите виљушком и прелите преко сармица.
Сармице ставите у рерну и тек тада је укључите на 250 степени.
Пеците док сармице не порумене и док не испари сва течност. Поспите слатком зачинском паприком.
Препоручујемо
"ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО" Захарова упутила мистериозну поруку Западу
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су западне земље забринуте због тога каква би још нова испитивања оружја Русија могла да спроведе након демонстрације ракете "Буревестник".
01. 11. 2025. у 19:52
САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
СРПКИЊА КОЈА ЈЕ ОЧАРАЛА МУСОЛИНИЈА Одбила италијанско држављанство: "На дну моје душе - Српство"
ТОКОМ изложбе у Риму 1935. године, где је Милена Павловић излагала са италијанским уметницима, Мусолини је препознао њено презиме и застао да је упозна.
05. 11. 2025. у 08:43
Коментари (0)