ВОЈНИЧКИ ПАСУЉ ИЗ ЈНА: Пуни снаге цео дан

Новости онлине

01. 03. 2024. у 07:00

Свако домаћинство га спрема, а ево како се припремао за војнике у доба старе Југославије...

ВОЈНИЧКИ ПАСУЉ ИЗ ЈНА: Пуни снаге цео дан

пасуљ

Мера је за литар пасуља, овако се припремао по "нормативу" ЈНА...

Састојци: 

  • 240 грама пасуља
  • 16 грама пшеничног брашна тип 800 
  • 20 грама шаргарепе 
  • 30 грама свежег црвеног лука
  • Прстохват сушене паприке
  • Три мања чена свежег белог лука
  • 30 грама масти или уља
  • Прстохват млевене црвене паприке
  • Прстохват црног бибера
  • Око 20 грама додатка јелима 
  • Два-три листа ловора
  • Со по укусу
  • Кашика сецканог першуна

Припрема: 

Пасуљ потопити у хладну воду, водећи рачуна о томе да воде буде у довољној количини, да се не би десило да пасуљ при бубрењу упије целу количину воде и да остане сув. Потопљен пасуљ држати на хладном месту и оставити да се кваси 1-3 сата. Затим оцедити воду, па пасуљ ставити у лонац, налити хладном водом тако да га вода прекрије и кувати 10-15 минута. Након тога оцедити воду па налити врелу, додати половину ситно сецканог црвеног лука и оставити да кува, уз повремено доливање топле воде.

У половину вреле масноће додати остатак ситно сецканог црвеног лука и шаргарепу изрезану на ситније коцкице или рендану, и све заједно пржити да благо порумени. Кад је пасуљ упола куван, додати испржен црвени лук и шаргарепу, сушену паприку, претходно потопљену два сата у хладној води и ловоров лист.

Преосталу масноћу загрејати, додати брашно и пржити да благо порумени. Кад брашно порумени, искључити ватру па одмах додати ситно сецкан бели лук и алеву паприку у праху и све добро измешати. Кад пасуљ омекша додати додатак јелима, посолити и запржити припремљеном запршком, уз стално мешање да се запршка не згрудва.

Војнички пасуљ са запршком кувати на лаганој ватри још 20-30 минута. Након тога, кад је ватра искључена, додати млевени бибер, ситно сецкани першунов лист. По потреби досолити војнички пасуљ.

(Мондо)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

СКАНДАЛ У РИМУ: Новак Ђоковић погођен флашом у главу! (ВИДЕО)