ДА ЛИ СВИЊСКА МАСТ ИМА РОК ТРАЈАЊА? Ево како да знате да ли се покварила
Као и код већине масноћа која се користе у кулинарству и маст може да се поквари и ужегне. Иако свињска маст сигурно може да се држи на собној температури, у остави или на неком тамном месту, могућност да се поквари се знатно повећава када се температура не одржава константном. Уколико је чувате ван расхладног уређаја може да вам траје од четири до шест месеци, а рок трајања се продужава уколико је складиштите у фрижидеру, на чак годину дана.

Foto: Shutterstock
Како је најбоље чувати маст?
Најважнија ствар коју треба да знате приликом чувања масти је да је држите у посуди која има херметички поклопац. На тај начин ћете спречити претерану изложеност ваздуху и самим тим продужити њену свежину. Обавезно је држите што даље од директне сунчеве светлости или топлоте.
Како да знате да маст више није за употребу?
Најбољи показатељ свежине је свакако мирис. Ако маст има непријатан, киселкаст или онај специфичан мирис на ужегло, вероватно се покварила и не треба је користити.
Да ли маст може да се чува у замрзивачу?
Као и све намирнице и маст можете да замрзнете, али то не значи да ће јој рок трајања бити неограничен. Уколико решите да је сачувате на овај начин, најбоље је да је прво замотате у папир за печење, а потом у провидну фолију. Водите рачуна да истиснете евентуални вишак ваздуха који се створио. Овако складиштена маст може да стоји и до годину и по дана.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ТУРСКЕ ЛЕПИЊЕ ИЗ ТИГАЊА: Савршено су мекане и одлично решење када немате хлеб у кући
16. 01. 2025. у 07:00Новости онлине

ДОМАЋИ УШТИПЦИ: Старински рецепт који гарантује најукуснији доручак
14. 01. 2025. у 07:00Новости онлине

ПОМФРИТ КАО ИЗ РЕСТОРАНА: Ево шта треба да урадите пре пржења
14. 01. 2025. у 11:00Новости онлине

РЕЦЕПТ ЗА КУВАНУ РАКИЈУ: Топла шљивовица за хладне дане
13. 01. 2025. у 20:41Новости онлине

ЗАХАРОВА О УПОЗОРЕЊУ ВУЧИЋУ ЗБОГ ПОСЕТЕ МОСКВИ: Бандитизам и уцена, тако делују терористичке ћелије
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је назвала упозорења Европске уније председнику Србије Александру Вучићу у вези његове посете Москви за Дан победе, "бандитизмом и уценом''.
30. 04. 2025. у 16:55

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ХАОС И ДРАМА НА САБАЛЕНКИНОМ МЕЧУ: Свађа. прозивке и на крају одлазак без руковања (ВИДЕО)
БЕЛОРУСКИЊА Арина Сабаленка савладала је Марту Костјук из Украјине за пласман у полуфинале мастерса у Мадриду, а то је било све само не обичан меч.
01. 05. 2025. у 09:30
Коментари (0)