ВЕЧИТА ДИЛЕМА: Да ли да печемо на маслиновом уљу?
ЈЕДНА од већих заблуда у кулинарству је та да не би требало пржити, кувати или пећи на маслиновом уљу, већ да је исправно користити га само хладно.
Фото Shutterstock
Научно је доказано да маслиново уље добро подноси температуре више од 190 степени, односно оно девичанско и 191 степен, а екстра девичанско, високо квалитетно уље ниске киселости, не мења својства чак до температуре од 207 степени. Овим је доказано да маслиново уље можемо употребљавати буквално у свим врстама термичке обраде.
Ипак, иеална температура пржења хране је око 180 степени, када екстра девичанско маслиново уље уопште неће променити хемијски састав. Ради поређења, температуре уља које се развијају у фритезама за пржење износе између 175 и 190 степени целзијусових.
Међутим, ако посматрамо са нутриционистичке стране, лековита својства маслиновог уља најснажнија су када се користи хладно или лагано загрејано, због очувања бројних чинилаца ароме и боје, фитонутријената и противупалних дејстава.
Препоручујемо
МУЧИ ВАС ОПАДАЊЕ КОСЕ: Опрез ако имате алопецију, она је одраз и вашег здравља
07. 08. 2024. у 06:45
СЛАСНИ МАНГО НА ТАЊИРУ: Ево како да изаберете и очистите ово егзотично воће
07. 08. 2024. у 10:00
ЗЕЛЕНСКИ СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА ПОСЛАО ПОРУКУ ОЧАЈА: Руса је све више и више! Ситуација тешка и компликована
ПРЕДСЕДНИК Украјине Володимир Зеленски је изјавио да је ситуација на фронту тешка и компликована и да се повећава број руских снага.
20. 12. 2025. у 07:09
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета
РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.
20. 12. 2025. у 09:41
Објављени ИНТИМНИ кадрови Меланије Трамп из КУПАТИЛА - и то ЗЛАТНОГ! Доналд је питао да ли је видела, она му одговорила (ВИДЕО)
МЕЛАНИЈА је беспрекорно стилизована – шешири, штикле, фризура – све је у складу са њеним хладним и контролисаним имиџом
19. 12. 2025. у 19:01
Коментари (0)