КЛАСИК ЗА СВА ВРЕМЕНА: Лења пита са маком
Лења пита са маком је једноставан, али богат колач који ће се сигурно допасти и љубитељима традиционалних укуса и онима који траже нешто ново, али проверено добро.

Foto: Printskrin Youtube
Састојци:
За тесто:
- 170 г путера (омекшалог)
- 100 г шећера у праху
- 2 жуманцета
- 300 г брашна
- 2 кашичице соде бикарбоне
За фил од мака:
- 150 г шећера
- 2 кесице ванилин шећера
- 200 г млевеног мака
- 100 г путера
- Рендана корица од 1/2 лимуна
- 200 мл млека
- 2 беланцета
Припрема:
Умутите омекшали путер са шећером у праху. Додајте жуманца и добро сједините. Умешајте брашно помешано са содом бикарбоном и умесите глатко, прхко тесто. Поделите тесто на два дела – један део нека буде мало већи. Ставите у фрижидер док припремате фил.
У шерпу сипајте млеко, шећер и ванилин шећер, додајте путер и загревајте док се не отопи. Додајте млевени мак и лимунову корицу, кувајте пар минута док се смеса не згусне. Оставите да се прохлади. Умутите беланца у чврст снег и пажљиво умешајте у охлађени мак.
Већи део теста растањите и пребаците у плех димензија отприлике 33 x 29 цм, обложен папиром за печење. Равномерно распоредите фил преко коре. Преостали део теста изрендајте преко фила или растањите па пажљиво положите као горњу кору. Пеците у рерни загрејаној на 160°Ц (са вентилатором) око 25 минута, док површина не добије благу златну боју. Охладите, поспите шећером у праху и сеците на коцке.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПИТА СА СИРОМ И ШУНКОМ ИЗ ТИГАЊА: Спрема се очас посла, а ужива у сваком залогају
14. 03. 2025. у 07:00

СЛАТКА ПИТА СА БУНДЕВОМ И ЈАБУКАМА ОД ГОТОВИХ КОРА: Посластица којој нико неће моћи да одоли
25. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО - РАЗВЕЛА СЕ ГАГА: Процес дуг 13 месеци, ПРОМЕНИЛА презиме, а Тони има нову девојку и то милионерку
ПАПИРИ за развод певачице Драгане Мирковић и Тонија Бијелића су потписани, а бракоразводни поступак је окончан после нешто више од годину дана.
29. 04. 2025. у 14:20 >> 14:21
Коментари (0)