РЕЦЕПТ ЗА РАЖАНИ ХЛЕБ: Припрема је лагана, а укус бољи од оног из пекаре
Све је више домаћица које одлучују да саме умесе ражани хлеб, а ми вам доносимо испробани рецепт за чију припрему није потребно много времена.

Foto: Shutterstock
Поред тога што овај хлеб нећете морати да месите као многе друге, његова предност је у томе што може да остане свеж неколико дана.
Састојци:
- 150 г ражаног брашна
- 250 г пшеничног брашна
- 1 коцка свежег квасца
- 450 мл воде
- кашичица соли
- кашичица шећера
Припрема:
Половину воде сипајте у шерпицу, па је загрејте толико да буде млака. Скините шерпицу са рингле, додајте измрвљен квасац, кашичицу шећера и мало пшеничног брашна, па размутите и оставите да квасац запени.
У већу чинију сипајте остатак пшеничног брашна, додајте ражано брашно, активирани квасац, преосталу воду и со, па све састојке измешајте варјачом да се лепо сједине. Посуду са тестом за хлеб прекријте прозирном фолијом и оставите да тесто нарасте.
Кад је тесто нарасло, укључите рерну на 230 степени и у њу ставите посуду у којој ћете пећи хлеб. Кад се посуда загреје, пажљиво је извадите из рерне, обложите пек-папиром, поспите са мало брашна и пребаците тесто за хлеб.
Посуду поклопите или хлеб прекријте алуминијумском фолијом, ставите у рерну и пеците хлеб 15 минута. После тог времена скините поклопац (или алуминијумску фолију) и наставите да печете хлеб на 200 степени док се не ухвати корица.
(Оna)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

НОВОПАЗАРСКЕ МАНТИЈЕ СА СИРОМ И СПАНАЋЕМ: Традиционално јело јединственог укуса
03. 06. 2024. у 07:00

ЗАХАРОВА О УПОЗОРЕЊУ ВУЧИЋУ ЗБОГ ПОСЕТЕ МОСКВИ: Бандитизам и уцена, тако делују терористичке ћелије
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је назвала упозорења Европске уније председнику Србије Александру Вучићу у вези његове посете Москви за Дан победе, "бандитизмом и уценом''.
30. 04. 2025. у 16:55

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО КРАЈ: Коме је припао дворац у Бечу? Развели се Тони и Драгана
ПЕВАЧИЦА Драгана Мирковић и бизнисмен Тони Бијелић званично су се развели након 25 година брак.
30. 04. 2025. у 12:32
Коментари (0)