КРОМПИР ПИТА СА СЛАНИНОМ, ЛУКОМ И ЈАЈИМА: Богата и изгледом и укусом
Печена кромпир пита са сланином, луком и јајима се традиционално спрема у Литванији поводом Ускрса.

Foto: Shutterstock
Овај традиционални литвански рецепт се обично служи са сосом од јабука, павлаком или комадићима измрвљене сланине и може се јести као главно јело или прилог.
Састојци:
- 230 г сланине, сецкане
- 1 велики лук, исецкан
- 5 великих јаја, умућених
- 160 мл млека
- 200 мл незаслађеног кондензованог млека
- 1 1/2 кашичица соли
- 60 г овсених пахуљица
- 2 кг и 200 г кромпира, ољуштеног и наренданог
Припрема:
За печену кромпир питу са сланином, луком и јајима загрејте рерну на 176 степени. Премажите ватросталну посуду уљем и оставите је на страну. У великом тигању динстајте сланину и лук док не порумене и не кармелизују се. Оставите у тигању и не цедите масноћу. Оставите посуду са стране да се охлади.
У великој посуди помешајте јаја, млеко, незаслађено кондензовано млеко, со и овсене пахуљице. Додајте мешавину сланине и црног лука и масноћу. Мешајте док се добро не сједине. Кухињским процесором или ручно, ситно нарендајте кромпир, истискујући вишак влаге. Радите брзо да кромпир не потамни.
У мешавину сланине и јаја додајте рендани и оцеђени кромпир, добро промешајте. Сипајте мешавину кромпира у припремљену тепсију и пеците 1 1/2 сата или док врх не постане прилично браон, а унутрашњост чврста, али још увек влажна. Извадите плех из рерне и оставите да одстоји 5 минута пре него што га исечете на квадрате. Послужите као прилог или као главно јело уз салату. Уживајте у печеној кромпир пити са сланином, луком и јајима.
(stvarukusa/mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПИТА СА ШЉИВАМА И ЧОКОЛАДОМ: Врло једноставна посластица, а тако укусна
12. 03. 2024. у 20:30

ПИТА МАФИНИ СА СИРОМ: Спрема се брзо, за разна послужења (ВИДЕО)
11. 08. 2023. у 14:37

ЗАХАРОВА О УПОЗОРЕЊУ ВУЧИЋУ ЗБОГ ПОСЕТЕ МОСКВИ: Бандитизам и уцена, тако делују терористичке ћелије
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је назвала упозорења Европске уније председнику Србије Александру Вучићу у вези његове посете Москви за Дан победе, "бандитизмом и уценом''.
30. 04. 2025. у 16:55

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО КРАЈ: Коме је припао дворац у Бечу? Развели се Тони и Драгана
ПЕВАЧИЦА Драгана Мирковић и бизнисмен Тони Бијелић званично су се развели након 25 година брак.
30. 04. 2025. у 12:32
Коментари (0)