АЛВА СА ГРИЗОМ: Оријентални слаткиш, а најбоље иде уз шољицу кафе
Алва или халва је посластица која потиче са Блиског истока, име алва долази од арапске речи халва, која у преводу значи слаткиш.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1 шоља маслиновог уља
- 2 шоље крупног гриза
- 3 шоље шећера
- 4 шоље воде
- 1/2 шоље крупно сецканих бадема
- 1/2 шоље сусама
- 1 лимун
- мало каранфилића
- цимет
Припрема:
У воду ставите шећер, кору од лимуна, штапић цимета и каранфилић, па кувајте око пет минута од тренутка кад проври. Извадите ароматичне додатке. У једну дубоку шерпу ставите уље да се загреје и сипајте гриз. Непрестано мешајући, на средње јакој ватри пржите гриз. Додајте бадеме и сусам, па и њих пржите док не порумене. Скините шерпу са ватре и у гриз пажљиво сипајте врео сируп. Поново вратите шерпу на ватру, смањите температуру, па и даље стално мешајући кувајте гриз док не упије сав сируп (и не набубри). Излијте алву у једну већу чинију или у више мањих чинија и поспите циметом.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

БАКЛАВА БЕЗ КОРА СЕ ПРАВИ БРЗО И ЛАКО: Укус ће вас потпуно распаметити
01. 03. 2024. у 07:00

ТАРТ СА СМОКВАМА: Једноставан десерт који ће вас одушевити укусом
04. 09. 2024. у 15:50

ЗАХАРОВА О УПОЗОРЕЊУ ВУЧИЋУ ЗБОГ ПОСЕТЕ МОСКВИ: Бандитизам и уцена, тако делују терористичке ћелије
ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова данас је назвала упозорења Европске уније председнику Србије Александру Вучићу у вези његове посете Москви за Дан победе, "бандитизмом и уценом''.
30. 04. 2025. у 16:55

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ХАОС И ДРАМА НА САБАЛЕНКИНОМ МЕЧУ: Свађа. прозивке и на крају одлазак без руковања (ВИДЕО)
БЕЛОРУСКИЊА Арина Сабаленка савладала је Марту Костјук из Украјине за пласман у полуфинале мастерса у Мадриду, а то је било све само не обичан меч.
01. 05. 2025. у 09:30
Коментари (0)