ГАСТРИТИС И ЗБОГ ЗЕЛЕНИША: Савет гастроентеролога - Код проблема са желуцем избегавајте сирово поврће
ПРОЛЕЋНО буђење природе доноси код многих и "буђење" гастроентеролошких тегоба.
Учестао разлог тегоба је што пролећне временске прилике реактивирају чир на дванаестопалачном цреви и желуцу, а истовремено је и већа употреба зеленог поврћа, које понекад може да изазове отежано варење, односно диспепсију.
Доцент др Срђан Марковић, гастроенетеролог Клиничко-болничког центра Звездара, каже да би пацијенти који болују од хроничног гастритиса требало да избегавају сирово поврће и да конзумирају храну која је лако сварљива како би се спречила иритација желуца:
- Многи људи који болују од гастритиса доживе жарење и бол након конзумације црног лука, белог лука или парадајза. Особе са дијагнозом рефлуксног езофагитиса, односно ГЕРБ би такође требало да избегавају парадајз, ротквице, папричице, црни лук, сок парадајза, киселе краставаце.
Наш саговорник напомиње да није неопходно потпуно избацити ове намирнице, али је боље јести кувано и барено поврће или исецкано на ситне комаде.
- Потребно је придржавати се и неких општих правила у вези са исхраном - прича доцент Марковић. - Најиделаније је имати пет оброка у једнаким временским интервалима, од тога три базична и две ужине, конзумирати умерене количине хране и течности. Битно је и да се једе полако, и да се залогај жваће барем 20 пута. Дан не би требало да почиње са чајем, кафом и цигаретом, а важно је и да се доручкује сат после буђења. За ужину је најбоље да се поједе храна на бази цереалија и воћа или тост од интегралног ражаног хлеба.
И црева се буне
- ПАЦИЈЕНТИ са запаљенским болестима црева током погоршања болести би такође требало да се придржавају посебног режима у коме се унос свежег воћа и поврћа не препоручује у већим количинама - каже доцент др Срђан Марковић. - Свеже поврће треба добро опрати, спречити улаз бактерија у организам које могу да доведу да инфективног гастроентеритиса, чиме се додатно компликује дигестивна ситуација.
Наш саговрник упозорава да није добро јести ни превише врућа или хладна јела нити пити хладна пића и газиране напитке. Требало би да се избегавају масни оброци, пржена, похована и јела са запршком, кисела, љута и јако зачињена храна. Препоручује и да се ограничи унос соли, јер со повећава развој симптома ГЕРБ, док би течност требало да се пије 15 минута пре или сат времена након оброка, од којих би последњи требало да буде три сата пре одласка на спавање.
Гастроенетеролошке тегобе може да узрокује и глутен, који се налази у многим житарицама и индустријским прехрамбеним производима. Сматра се да више од 10 милиона особа у свету конзумира безглутенске намирнице јер имају такозвану нецелијачну преосетљивост на глутен. Надутост, нередовне столице, осећај недостатка енергије неретко су последица уноса глутена. Дакле, овај протеин из пшенице, јечма и ражи може да узрокује тегобе чак и код оних који не болују од целијакије.
Препоручујемо
КОСА ВАМ ЈЕ ТАНКА, ПУЦАЈУ ВАМ НОКТИ: Проверите да немате мањак цинка, ово су симптоми
23. 03. 2024. у 07:30
Dolce Vita на обали Саве: Станови на овој локацији су за оне који живе своје снове
Можете ли да замислите лепоту свакодневице која почиње на обали Саве до које стижете лаганом шетњом кроз јединствену луксузну пешачку зону, а завршава се испијањем вина на вашој пространој тераси с погледом на реку или у врхунском ресторану до ког стижете пешке? У истом дану сте с лакоћом обавили посао, одрадили тренинг, уживали у куповини нових комада гардеробе најлуксузнијих брендова у непосредном комшилуку, а стигли сте и да са децом проведете време у зеленилу, јер се све што вам треба налази надохват руке.
14. 05. 2024. у 10:00
ВЕЛИКИ ЈУРИШ НА ХАРКОВ: Почело ослобађање важног места - "Руске трупе самоуверено иду напред" (МАПА)
РУСКЕ трупе почеле су ослобађање места Липци у Харковској области, рекао је на Првом каналу шеф регионалне администрације Виталиј Ганчев.
16. 05. 2024. у 15:53
ТАКО МЛАД: Откривен узрок смрти мужа Звезде Гранда - отац му умро пре месец дана
ПАР је интиму љубоморно чувао од јавности.
16. 05. 2024. у 17:05 >> 17:37
Коментари (0)