МИЛОШ ИЗ СУБОТИЦЕ - НАЈБОЉИ ПИЦА МАЈСТОР НА ПЛАНЕТИ: Да победа буде слађа остварио ју је у Италији међу више од 100 такмичара из света (ФОТО

Јелена Матијевић

11. 04. 2025. у 07:00

ЗВАНИЧНО, најбољи пица мајстор на свету је Милош Кнежевић (26) из Суботице.

МИЛОШ ИЗ СУБОТИЦЕ - НАЈБОЉИ ПИЦА МАЈСТОР НА ПЛАНЕТИ: Да победа буде слађа остварио ју је у Италији међу више од 100 такмичара из света (ФОТО

Фото: Приватна архива/ Expocook/Bасch House1887

 Вешт, верзиран и, наравно, са својим "малим тајнама великих мајстора кухиње", ову ласкаву титулу понео је ни мање ни више него у Италији, што признању даје посебну тежину. Пехаром, медаљом и дипломом окитио се у Риму где је крајем марта одржано Светско првенство у припремању пица (Expocook Pizza World Competition). Штавише, учествовао је у четири категорије такмичења и проглашен је, спортским речником речено за ВИП целокупног надметања.

И после свега, Милош за себе скромно каже да је он само страствени пекар, а не само пица мајстор. Истиче једино да му је пекарство у генима, јер је његов прадеда био чувени и поштовани пекар у Таванкуту код Суботице.

- Тајна најбоље пице је у тесту. У ствари, не постоји баш тајна у класичном смислу, али рекао бих да је кључно дубоко познавање основа пекарства и заната. Све креће од те основе, а основа за пицу је свакако тесто. А, за врхунски резутат тог неодољивог залогаја кључно је балансирање укуса, мириса и изгледа. Заиста имам посебну страст за припремање пица и кад их припремам веома сам посвећен - каже за "Новости" Милош који је освојио и најпрестижније признање на овом надметању: награду за најбољег страног пица мајстора на свету (Best Foreign Pizza Chef).

Такмичење је окупило више од стотину врхунских пица мајстора из целог света, а наш Милош је своју спретност и знање показао у неколико категорија:

Фото: Приватна архива/ Expocook/Bасch House1887

Жири пратио сваки корак припрема пица

- Учествовао сам у четири категорије: pizza napoletana (традиционална наполитана), contemporanea (модерна), pizza alla pala (издужена која се служи на дрвеној "лопати" (pizza alla pala) и calzone (калцона). Свака категорија пице захтева посебне врсте брашна, различите ферментације и посебну припрему. Све остало је наша креативност, наравно опет проткана знањем, али и искуством о стапањима укуса и мириса, комбинацијама намирница и о томе какав ће бити њихово коначан "ефекат" на непцима конзумента. А, ја уживам у сваком кораку процеса припремања пице. Било је кључно и да тесто месим ручно, без употребе миксера, како бих постигао жељени резултат.

Када је реч о одмеравању спретности са колегама у престоници Италије, најбољи пица мајстор на свету каже:

- Надметања као што је било ово у Риму дају ми додатну енергију и хране моју инспирацију. У таквим, такмичарским условима, најсигурнији сам када се ослоним на своје искуство као и да све што знам тада и применим како бих на крају створио врхунски производ. Иначе, на ово такмичење у Рим, стигао сам неколико дана раније да бих био сигуран да ће све бити спремно за такмичење. То ми је омогућило да се у потпуности посветим припреми предфермената, јер процес ферментације теста и сазревања има најважнију улогу у постизању савршеног резултата.

ВОЛИ ПРОЦЕС ЛАМИНИРАЊА

МИЛОШ се већ деценију и по бави пекарством, а завршио је Хемијско-технолошку школу у Суботици, смер пекарство. Пут до успеха оствареног у Риму био је пун изазова, стрпљења, труда и искрене посвећености послу у којем и ужива.

- Увек сам био посвећен учењу и истраживању. Кроз године рада сам развио способност да препознам и применим праву технику у правом тренутку. Волим да експериментишем док припремам пице, али много волим и да припремам и хлебове и друга теста, нарочито она која захтевају процес ламинирања. Реч је о техници која се широко користи у пекарству, са употребом масноће код нпр. лиснатих пецива и кроасана, или без ње у случају пица и хлебова. У сваком случају овај процес ствара више слојева, што резултира лепом, лиснатом текстуром - објашњава наш саговорник. 

Светски шампион у прављењу пице вредно ради у једном ресторану у Суботици па у специјалитетима које припрема свакодневно могу да уживају и Суботичани и гости овог града.

- Ова титула ме додатно мотивише да будем још бољи у овом мом послу, а верујем да ми најбоље тек предстоји - каже Милош Кнежевић.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО Захарова упутила мистериозну поруку Западу

"ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО" Захарова упутила мистериозну поруку Западу

ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су западне земље забринуте због тога каква би још нова испитивања оружја Русија могла да спроведе након демонстрације ракете "Буревестник".

01. 11. 2025. у 19:52

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.

29. 10. 2025. у 16:17

АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!

АЦА УДАРИО НА НЕДУ: Родила се у ТРИ града - она је медицински феномен!

ПЕВАЧ Аца Лукас поново је изазвао велику пажњу јавности када је гостовао у подкасту „Б-13“ код македонског шоумена Бојана Јовановског, познатијег као Боки 13, и жестоко критиковао певачицу Неду Украден. У свом препознатљивом стилу, без длаке на језику, Лукас је коментарисао, како тврди, „вишеструки идентитет“ своје колегинице.

04. 11. 2025. у 12:33

Коментари (0)

МОЖЕ ЈЕДНА ПРЕЉУБА ГОДИШЊЕ: Руска легенда направила договор са женом: Забрањено је увек пожељно (ФОТО)