ГРЧКА ТОРТА КОЈА СЕ ПАМТИ: Кремасти класик за сваку свечану трпезу
ГРЧКА торта је раскошна и кремаста посластица која спаја лагане орашасте коре и богат, чоколадно–кексасти фил.
Foto: Jutjub/Printskrin
Њен савршено балансиран укус, у којем се преплићу млечна и бела чоколада, даје јој препознатљиву пуноћу и елеганцију. Ова торта је идеална за празнике, рођендане или када желите десерт који одушевљава и изгледом и укусом.
Време припреме: око 2 сата
Време печења: 15 минута по кори
Тежина припреме: средње захтевна
Количина: за калуп пречника 26 цм или правоугаони 23×25 цм
Састојци
Коре (3 комада)
9 беланаца
9 кашика шећера
9 кашика млевеног кекса
9 кашика млевених ораха
Фил
500 мл млека
6 кашика брашна
3 кашике шећера
9 жуманаца
250 г маргарина
120 г шећера у праху
120 г изломљеног кекса
100 г беле чоколаде (ситно исецкане)
100 г млечне чоколаде (ситно исецкане)
Припрема
1. Печење кора
Укључите рерну на 180°Ц.
Умутите беланца у чврст снег, па постепено додајте шећер и мутите док маса не постане сјајна и густа.
Лагано умешајте млевене орахе и млевени кекс.
Поделите смесу на три једнака дела.
Сваку кору пеците посебно, 12–15 минута, у калупу обложеном пек папиром.
Печене коре пажљиво извадите и оставите да се потпуно охладе.
2. Припрема фила
У мањој посуди умутите жуманца, брашно и шећер, па постепено додајте мало хладног млека да добијете глатку смесу.
Остатак млека ставите да проври, затим додајте припремљену смесу и кувајте на средњој ватри уз непрестано мешање док се не згусне.
Склоните са шпорета и оставите да се прохлади.
Умутите маргарин са шећером у праху и сједините га са охлађеним филом.
Додајте изломљен кекс, сецкану белу и млечну чоколаду. Добро промешајте да се све повеже у богат, кремаст фил.
3. Филовање торте
На тацну ставите прву кору и премажите је трећином фила.
Преко ње ставите другу кору, поново премажите филом.
Завршите трећом кором и нанесите остатак фила преко и са стране торте.
Поравнајте површину и украсите по жељи – ренданом чоколадом, млевеним орасима или шлагом.
4. Хлађење и сервирање
Торту ставите у фрижидер да се добро стегне, најбоље преко ноћи. Сече се лако и задржава облик, а укуси се савршено сједине.
Савети за савршен резултат
Ако желите богатији укус, део маргарина можете заменити маслацем.
Коре ће бити мекше ако их пре филовања благо попрскате млеком.
Уместо млевеног кекса можете користити млевену плазму за интензивнији мирис.
По жељи додајте мало рума или ваниле у фил за додатну арому.
(Стил)
БОНУС ВИДЕО
Препоручујемо
РЕЦЕПТ КОЈИ СЕ ПРЕНОСИ СА КОЛЕНА НА КОЛЕНО: Направите савршену бундевару (ВИДЕО)
21. 12. 2025. у 11:35
РЕЦЕПТ ЗА ПОСНЕ ЧУПАВЦЕ: Идеално решење уколико тражите преукусну посластицу
20. 12. 2025. у 15:30
СТАРИНСКИ КОЛАЧ СА ВИШЊАМА: Спрема се брзо, а укус је враћа у детињство (ВИДЕО)
20. 12. 2025. у 09:50
ЗЕЛЕНСКИ СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА ПОСЛАО ПОРУКУ ОЧАЈА: Руса је све више и више! Ситуација тешка и компликована
ПРЕДСЕДНИК Украјине Володимир Зеленски је изјавио да је ситуација на фронту тешка и компликована и да се повећава број руских снага.
20. 12. 2025. у 07:09
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета
РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.
20. 12. 2025. у 09:41
Објављени ИНТИМНИ кадрови Меланије Трамп из КУПАТИЛА - и то ЗЛАТНОГ! Доналд је питао да ли је видела, она му одговорила (ВИДЕО)
МЕЛАНИЈА је беспрекорно стилизована – шешири, штикле, фризура – све је у складу са њеним хладним и контролисаним имиџом
19. 12. 2025. у 19:01
Коментари (0)