НАЈУКУСНИЈИ МИЊОНИ ПО РЕЦЕПТУ НАШИХ БАКА: Мали, слатки, шарени, симпатични и пре свега укусни

Новости онлине

22. 11. 2024. у 09:00

Мињони се могу украшавати и правити за најразличитије врсте славља, а ваши гости ће бити одушевљени.

НАЈУКУСНИЈИ МИЊОНИ ПО РЕЦЕПТУ НАШИХ БАКА: Мали, слатки, шарени, симпатични и пре свега укусни

Foto: Shutterstock

Састојци:

  •  6 јаја (за жуту кору)
  •  150 г шећера
  •  125 г брашна
  •  1/2 прашка за пециво
  •  6 јаја (за шарену кору)
  •  150 г шећера
  •  125 г брашна
  •  1/2 прашка за пециво
  •  2 кашике какаоа

За шећерни раствор:

  •  250 г кристал-шећера
  •  1,5 дцл воде
  •  пекмез од кајсија
  •  1 поморанџа
  •  мало рума

Припрема:

Жута кора:

Одвојте жуманца од беланаца и оставите их на собној температури око сат времена да се мало угреју. Умутите беланца с пола шећера и додајте умућена жуманца с другом половином шећера, па обе смесе спојте уз лагано мешање. Лагано додајте брашно, у које је претходно умешан прашак за пециво, све сједините и пећи у плеху који је подмазан путером и обложен папиром за печење око 15 минута на 180 степени. Дебљина коре треба да буде око 1,5 цм. Кад се охлади, скините окрајке и пресеците је на два једнака дела. 

Шарена кора:

Направите смесу од јаја, шећера и брашна као за прву кору, али је поделите на три дела. Један остаје жут, у други се додаје мало црвене боје за колаче, а у трећи део две кашике какаоа. У тепсију намазaну путером и обложену папиром за печење наизменично сипајте све три смесе и пеците 15 минута на 180 степени. Оставите да се кора охлади, а потом је исеците на ситније коцкице и додајте крајеве од жуте коре. Све ставите у дубљу чинију, па онда прелијте шећерним раствором.

Шећерни раствор:

У воду сипајте прописану количину шећера, па загревајте на нижој температури уз стално мешање док се шећер не отопи, па оставите да се кува око пет минута на лаганој ватри. Склоните са ватре, прохладите, па додајте сок и кору поморанџе и мало рума. Прелијте тај шећерни раствор преко насечене коре на коцкице, да буде добро натопљено. 

Угрејте пекмез од кајсија, па га процедите кроз цедиљку. Изаберите плех који је сличних димензија као половина жуте коре. Обложите плех провидном фолијом, па на њу ставите прву жуту кору, премажите је пекмезом од кајсија (око 3-4 кашике), преко тога распоредите натопљене коцке тако да буде иста дебљина на целој пишкоти.

Другу половину жуте коре такође премажите пекмезом, али тај премазани део треба да дође на натопљене коцке. Прекријте цео колач пластичном фолијом, па га добро умотајте и оставите да се пресује тако што ћете преко ставити неки тежи предмет. Мора да се пресује најмање 12 сати.

Када је колач испресован, ставите даску и преврните га из плеха на њу, склоните фолију и оштрим ножем исеците на ситније коцке. Свака треба да се прелије течним фонданом и украси по жељи.

(srecnarepublika)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НЕЋУ МОЋИ ДА ПРИСУСТВУЈЕМ ДОГАЂАЈИМА Држава ЕУ забранила Фицу прелет до Москве, траже се алтернативне руте

"НЕЋУ МОЋИ ДА ПРИСУСТВУЈЕМ ДОГАЂАЈИМА" Држава ЕУ забранила Фицу прелет до Москве, траже се алтернативне руте

СЛОВАЧКИ премијер Роберт Фицо је известио да Естонија није дозволила словачком авиону за Русију да прелети преко њене територије и да се тражи алтернативни пут.

07. 05. 2025. у 21:01

ТО ЈЕ СКАНДАЛ! Орбан жестоко ударио на Урсулу фон дер Лајен због Украјине

"ТО ЈЕ СКАНДАЛ!" Орбан жестоко ударио на Урсулу фон дер Лајен због Украјине

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан оштро је критиковао председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен на друштвеним мрежама због позива Украјини да убрза приступање Европској унији.

07. 05. 2025. у 15:26

Коментари (0)

ИГРАМ СВОЈ ПОСЛЕДЊИ ТУРНИР: Италијан одлучио да заврши каријеру