ИДЕАЛНА ПОСЛААСТИЦА ЗА СУТРАШЊИ ЂУРЂЕВДАН: Домаћи ишлери - Топе се у устима
Што дуже стоје, то су лепши. Ниједна слава, па ни Ђурђевдан није могла да прође без посластица са чоколадом, а ишлери су, чини се, предњачили, јер су и лепи “на око” и могу дуго да стоје.
Foto: Shutterstock
Због тога су и успели да опстану, па је рецепт за њих и данас један од најпопуларнијих и најтраженијих.
Састојци:
- 3 јајета
- 300 г путера
- 120 г печених лешника
- 200 г брашна
- 150 г чоколаде за кување
- 100 г шећера у праху
- 120 г кристал-шећера
Припрема:
У посуду ставите 100 грама шећера у праху и 180 грама путера који је претходно стајао на собној температури. Добро умутите миксером, па додајте једно жуманце и наставите да мутите да се састојци лепо сједине. У смесу додајте 100 грама печених млевених лешника, а онда и брашно и умесите тесто.
Тесто за ишлере прекријте прозирном фолијом и оставите да одстоји. Нећете погрешити ни ако тесто стоји преко ноћи у фрижидеру - то ће помоћи да се лепше испече.
У посуди за кување на пари разбијте два цела јајета, додајте 120 грама кристал-шећера и умутите, па додајте 75 грама изломљене црне чоколаде и ставите на ринглу да се кува. Фил је готов кад варјачом повучете по дну посуде у којој се фил кува и варјача остави траг.
Тад скините посуду са филом са рингле, одмах додајте путер и мутите, па оставите преко ноћи да се добро охлади.
Немојте да страхујете да ће фил за ишлере почети да цури, јер сте убацили путер у врућ фил - он ће, заправо, добити свиленкасту текстуру кад одстоји преко ноћи и биће савршен за спајање ишлера.
На побрашњену радну површину пребаците тесто, развуците га оклагијом, па чашицом или модлом вадите медаљончиће и ређајте их у тепсију коју сте претходно обложили пек-папиром. Пеците их у рерни на 180 степени док не добију нежну браон боју. Водите рачуна да их не препечете, јер је тесто за бисквит веома осетљиво.
Кад се бисквит охлади, пребаците охлађени фил у дресир-кесу и истисните мању количину на један медаљончић, па га преклопите другим. Тако утрошите све бисквите и фил.
У шерпици растопите преосталих 75 грама чоколаде за кување, додајте мало уља да би глазура била сјајнија, па сваки ишлер врхом умочите у растопљену чоколаду и оставите да одстоји док се глазура не стегне.
(оna)
Препоручујемо
ЗЕЛЕНСКИ СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ ФРОНТА ПОСЛАО ПОРУКУ ОЧАЈА: Руса је све више и више! Ситуација тешка и компликована
ПРЕДСЕДНИК Украјине Володимир Зеленски је изјавио да је ситуација на фронту тешка и компликована и да се повећава број руских снага.
20. 12. 2025. у 07:09
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета
РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.
20. 12. 2025. у 09:41
Објављени ИНТИМНИ кадрови Меланије Трамп из КУПАТИЛА - и то ЗЛАТНОГ! Доналд је питао да ли је видела, она му одговорила (ВИДЕО)
МЕЛАНИЈА је беспрекорно стилизована – шешири, штикле, фризура – све је у складу са њеним хладним и контролисаним имиџом
19. 12. 2025. у 19:01
Коментари (0)